Протокол от съдебно заседание от 11.08.2020 г. по АНД № 95/2020 г.

 

На именното повикване в 10:40 часа се явиха:

Жалбоподателят Н.Д., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име се явява адв.С., надлежно упълномощена.

Ответникът по жалбата ОД на МВР Смолян, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание. 

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явяват се свидетелите Д.Р. и В.И.,  редовно и своевременно призовани.

Свидетелят П.Ч., редовно и своевременно призован, не се явява. От него е постъпила молба с вх.№ 1770/04.082020 г. на Районен съд гр.Чепеларе, в която сочи обективни причини, поради което не може да се яви в съдебно заседание. От РУ гр.Чепеларе е представена служебна бележка, че е в отпуск.

Адв.С.: Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че не са налице пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на свидетелите, както следва:

Д.Н.Р. на .... години, ......., без родство и дела с жалбоподателя.

В.Б.И. на .... години, ......., без родство и дела с жалбоподателя.

На свидетелите се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същите обещаха да говорят истината.

Свидетелите се изведоха от съдебната зала до разпита им.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО

Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от Н. С. Д. от гр.Чепеларе срещу наказателно постановление № 42-Ч/22.06.2020 г., издадено от Н.Д. - директор на ОД на МВР гр.Смолян, с което за нарушение по чл.209а, ал.1, във вр. с чл.63, ал.1 от Закона за здравето,  на основание чл.209а, ал.1 от Закона за здравето му е наложено административно „глоба” в размер на 300 /триста/ лева.

Адв.С.: Поддържам изцяло жалбата по подробно изложените в нея съображения. В допълнение навеждам допълнителни съображения, че към дата 14.04.2020 г. доверителят ми, както е изложил в жалбата е бил клинично здрав. На следващо място по отношение на същия е имал медицински ограничения за използването на предпазна маска, а именно преди 4 или 5 години същият е бил опериран чрез фино моделиране на носната преграда, като му е изкривена носната преграда, което допълнително е било препятствие и е в невъзможност да носи предпазна маска, тъй като ограничава въздуха. В тази връзка ще направя доказателствени искания в днешно съдебно заседание.

Свидетелят Р.: На 14.04.2020 г. бях назначен в наряд по КАТ ООР, заедно с колегата Р.С. –младши автоконтрольор. При извършване на обход в централната част срещу заведение „Вавилон”, установихме няколко лица, които бяха без маски, един от които беше Н.Д., който беше на тротоара срещу заведение „Вавилон”. На всичките лица беше обяснено, че трябва да са с маски и бяха съставени актове. На Н.Д., когато съставях акта през цялото време заявяваше, че дори и ние сме нямали право да носим маски, че през 2016 г. е бил приет закон, който забранява прикриване на лицето и устата с кърпи и т.н., че християнството не го позволява. През цялото време говореше и се пробваше да ни провокира. Акта се състави в служебния автомобил на място, на главната улица. Не помня дали нарушителя го подписа или отказа.

На свидетеля се предявява акт за установяване на административно нарушение  № 819787/15.06.2020 г., находящ се на лист 8 от делото.

Свидетелят Р.: Сега си спомням, че всъщност на Д. съставих два акта. Тогава на място, по време на проверката на 14.04.2020 г. съставих един акт, но впоследствие директора на ОД МВР гр.Смолян върна преписката, поради техническа грешка и разпореди да бъде съставен нов акт. Не бях цитирал едната заповед на министъра на здравеопазването, затова ми разпоредиха съставяне на нов акт. Този, който ми предявихте, съставих на 15.06.2020 г. в сградата на районното. Преди да съставим акта, не помня колко дни, на Д. му беше изпратена покана да се яви в 10 часа на 15.06.2020 г., за да му се състави акт. Той е приел поканата, но е казал, че няма да дойде. Колеги са му връчили поканата. На 15.06.2020 г. бях назначен в наряд с колегите П.Ч. и В.И.. До 10 часа изчакахме да дойде лицето в районното, но той не се появи и съставих акта, в негово отсъствие, като отбелязах в акта, че лицето не е дошъл след изпратена покана. В същия ден имахме много работа, на следващия ден колегите Т.М. и друг колега, са намерили Д. у тях и са му предявили акта. Той е отказал да подпише акта. Получил е екземпляр, но е казал, че ще обжалва акта. По време на съставянето на втория акт присъстваха двамата свидетели П.Ч. и В.И.. В тяхно присъствие съставих акта. По време на предявяване на първия акт Д. имаше възражения, написа два реда в акта и каза, че ще отиде до районното, за да даде още възражения. Не си спомням какви възражения написа в акта, като съдържание. На 14.04.2020 г., когато установихме, че Д. е без маска, той не беше с други лица. Сам се движеше по тротоара срещу заведение ”Вавилон” в посока към моста, а не към площада. Беше със слушалки и раница. Имаше други случайно преминаващи също без маски. На всички бяха съставени актове. Беше им обяснено, че нямат право да се движат навън без маски. Д. не е излагал пред нас друга причина освен закона срещу покриване на лицето, поради която не е с маска. Не ни е казвал, че няма възможност да си купи маска. Вътре в автомобила не бях с маска, но когато излязох бях с маска. Тези граждани спрямо които предприехме действия по съставяне на актове мисля, че си говориха нещо, но не мога да кажа какво и подробности. Р.С. беше свидетел при съставянето на първия акт. Присъстващите бяха лицата, на които съставихме акт, затова като свидетел по акта записах Р.С.. Не съм предлагал на други лица, които не са ми колеги и които видяха случилото се да станат свидетели по акта. Съставихме акт за нарушение на чл.209, ал.1 от Закона за здравето и самата заповед на министъра, която гласеше, че трябва на обществени места да се носят маски, заради коронавируса.  Не мога да цитирам номера на заповедта, с която министърът е разпоредил носене на маски. Аз прецених, че Д. не е изпълнил заповедта на министъра. Целта на обхода беше установяване на лица, които не носят маски.

Свидетелят И.: Спомням си, че акт срещу Н.Д. беше съставен на 15.06.2020 г. в РУ гр.Чепеларе. Акта беше съставен от колегата Д.Р., за това, че е установил лицето Н.Д., който не е изпълнил разпорежданията на министър Кирил Ананиев за носене на маски на обществени места – открити и закрити. Актът е бил върнат заради някаква нередност. При което лицето е призовано с покана да се яви в РУ гр.Чепеларе, за да му бъде съставен акт. Лицето не се е отзовало на тази покана и акта е съставен в негово отсъствие. Аз съм се подписал като свидетел в акта. Р. състави акта в отсъствието на Д.. При съставянето на акта бяхме аз, Д.Р., П.Ч. и Д.. Не знам точно в колко часа трябваше да се яви Д., съгласно поканата. Стана ясно, че го няма и тогава колегата Р. започна да пише акта. Акта се състави за това, че на 14.04.2020 г., когато заповедта на министър Кирил Ананиев все още е в сила, лицето не е било с поставена задължителна маска. Колегата Р. е установил, че лицето е било без поставена предпазна маска срещу заведение „Вавилон”, на тротоара. Не мога да цитирам номера на заповедта на министъра на здравеопазването, с която е разпоредено да се носят маски.

Адв.С.: Моля да ми бъде дадена възможност да представя в следващо съдебно заседание медицински документи – епикирза или история на заболяването във връзка с допълнително въведеното от мен в днешно съдебно заседание твърдения, че доверителят ми по медицински причини не е бил с маска в сочения ден и час в акта за установяване на административно нарушение. Моля да бъде изискан от РУ гр.Чепеларе първоначално съставения акт срещу Н.Д., с оглед изслушаните в днешно съдебно заседание свидетелски показания, от които става ясно, както съм въвела в жалбата ми, че е имал първоначално съставен акт, който поради една или друга причина производството по него е било прекратено дали с резолюция или не, с представянето на акта ще установим това обстоятелство. Моля да бъде призован като свидетел Р.С., който е бил свидетел, съгласно показанията на свидетеля Р. още в деня на установяване на административното нарушение - 14.04.2020 г. Не държим на разпита на свидетеля Ч.. Нямаме против да се заличи от списъка на лицата за призоваване.

Съдът счита, че следва да даде възможност на жалбоподателя да представи медицински документи, съгласно искането на процесуалния представител в днешно съдебно заседание. Ще следва за следващо съдебно заседание да се призоват свидетелите Р.С. и Т.М., а от списъка на лицата за призоваване да се заличи свидетелят Ч.. Разпита на свидетеля С. се налага, поради това, че той е свидетел- очевидец на нарушението, а на свидетеля М. във връзка с обстоятелствата относно предявяването на акта на Д.. Ще следва от РУ гр.Чепеларе да се изиска цялата преписка по съставянето на наказателното постановление, включително първоначално съставения акт за установяване на административно нарушение на Д. на 14.04.2020 г. от полицай Д.Р., ведно с разпореждане/резолюция на директора на ОД на МВР гр.Смолян, с която е разпоредено анулирането му и съставянето на нов. От показанията на свидетеля Р. става ясно, че на Н.Д. е изпратена покана за явяване в РУ гр.Чепеларе на 15.06.2020 г., която също не е представена по делото. Ще следва да приобщят към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка, изпратени ведно с жалбата, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка, изпратени ведно с жалбата, а именно: писмо от РУ гр.Чепеларе с № УРИ 373000-2228/16.07.2020 г.; наказателно постановление № 42-Ч/22.06.2020 г., издадено от Н.Д. - директор на ОД на МВР гр.Смолян; акт за установяване на административно нарушение от 15.06.2020 г., бл.№ 819787; заповед № 343з-365/24.03.2020 г., издадена от директора на ОДМВР гр.Смолян, пощенски плик с п.кл. от 10.07.2020 г.

ЗАДЪЛЖАВА РУ гр.Чепеларе да представи в едноседмичен срок от съобщението по делото пълната преписка по издаденото наказателно постановление № 42-Ч/22.06.2020 г. срещу Н.Д., а именно копие от анулирания акт за установяване на административно нарушение, съставен на 14.04.2020 г. от полицай Д.Р., ведно с резолюция /разпореждане на директора на ОД МВР гр.Смолян за анулирането му; покана връчена на Н.Д. за явяване в РУ гр.Чепеларе на 15.06.2020 г. за съставяне на нов акт за установяване на административно нарушение.

ЗАЛИЧАВА от списъка на лицата за призоваване свидетеля Ч..

ДОПУСКА като свидетели при режим на призоваване служителите на РУ гр.Чепеларе - Т.М. и Р.С..

ДАВА възможност на жалбоподателя да представи писмени доказателства относно здравословното състояние в следващо съдебно заседание.

Адв.С.:  Нямам други доказателствени искания.

Съдът счита, че делото не е изяснено от фактическа и правна страна, поради което

  

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 24.09.2020 г. от 09,00 часа, за която дата и час жалбоподателят уведомен чрез процесуалния му представител адв.С. в днешно съдебно заседание. Да се призоват ответника по жалбата ОД на МВР гр.Смолян, Районна прокуратура гр. Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе и свидетелите Т.М. и Р.С..

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 11,05 часа.

 

Съдия при Районен съд – Чепеларе:

Секретар: