Протокол от съдебно заседание от 14.09.2020 г. по АНД № 88/2020 г.

 

На второ четене в 12,15 часа.

 

Жалбоподателят Д.С., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име се явява адв.С., надлежно упълномощена отпреди.

Ответникът по жалбата Районно управление гр.Чепеларе, редовно и своевременно призован, не изпаща представител в съдебно заседание.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явява се вещото лице инж.Т., редовно и своевременно призован, от което е постъпило заключение по назначената авто-техническа експертиза в срок.

Адв.С.: Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и  затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на вещото лице, както следва:

инж.Г.Д.Т. на .... години, ....., без родство и дело с жалбоподателя.

На вещото лице се напомни наказателната отговорност по чл.291 НК, същият обеща да даде заключение по съвест и знание.

Вещото лице Т.: Поддържам депозираното заключение. Мотоциклет модел „Ямаха YZ 450” с двигател 449 куб.см. по Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. спада към мотоциклетите от затворен тип. Представлява моторно превозно средство предназначено за състезание по затворен маршрут. Спрямо Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, той не подлежи на регистрация към КАТ. Съгласно чл.1 (4) не подлежат на регистрация моторните превозни средства, предназначени за състезания по затворен маршрут, какъвто е процесния мотоциклет. Такива мотоциклети следва да се използват единствено за състезания на определени писти. Когато е по републиканска пътна мрежа и е необходимо мотоциклета да се придвижи от град до град, трябва да е на платформа. Мотоциклетът освен за състезания, ако се използва за друг тип предвиждане, с друга цел, трябва да бъде превозван от друго МПС чрез платформа и т.н., тоест такъв мотоциклет не следва да се управлява за лични цели от водача по пътищата отворени за обществено ползване. Мотоциклетът е труден за управление и не предполага такова ползване извън целите. Предназначен е за състезания. Ако някой трябва да кара този мотор от гр.Чепеларе до гр.Смолян моториста ще бъде много изморен.

На вещото лице да се изплатят 100 лева от бюджетните средства на съда.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото заключението по назначената авто-техническа експертиза, поради което 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото заключението по назначената авто-техническа експертиза, изготвено от вещото лице инж.Т..

Адв.С.: Няма да соча други доказателства. Считам делото за изяснено, моля да бъде даден ход на съдебните прения.

Съдът  счита, че делото е изяснено от фактическа и права страна, и затова  

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

Адв.С.: Представям списък за разноски и писмени бележки. В решението по същество, моля да отмените процесното наказателно постановление, като незаконосъобразно издадено, съгласно подробно изложените от мен съображения в писменото становище, както и да присъдите направените от доверителя ми разноски.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 12,25 часа.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: