Протоколно определение от 27.08.2020г. по НОХД № 104/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Съдът намира, че с представеното споразумение са уредени всички въпроси по чл.381, ал.5 НПК. За престъплението, за което е повдигнато обвинение по чл.316, във вр. с чл.308, ал.2, предлож.9 във вр. с ал.1 от НК се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до осем години. Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл.381, ал.2 НПК. Подсъдимият декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с последиците от споразумението, признава се за виновен, заявява, че доброволно е подписал споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено  и затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА, на основание чл.384, вр. чл. 382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 104/2020 г. по описа на Районен съд- Чепеларе между В.М.К. – прокурор в Районна прокуратура-гр.Смолян, Териториално отделение – Чепеларе и адвокат Л.П от Адвокатска колегия-гр.С. – защитник на подсъдимия относно следното:

Подсъдимият по посоченото по-горе дело М. Ц. П. , роден на ....г. в гр.С., живущ в гр.Р., общ.Р., обл.П., ул.“....“ № ...., ....., с ЕГН: ***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН, че е извършил престъпление по чл.316 във вр. с чл.308, ал.2, предлож.9 във вр. с ал.1 от НК, а именно: на 09.07.2019 г. в гр.Чепеларе, обл.Смолянска, по време на полицейска проверка, съзнателно е използвал неистински официален документ – свидетелство за управление на МПС с рег.№ ... BG, на което е придаден вид, че е издадено от Кралство Испания на името на М.Ц.П. с ЕГН: ***, от гр.Р., за да се докаже, че е правоспособен водач за категории „АМ“, „В1“ и „В“, като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност, поради което и на основание чл.316 във вр. с чл.308, ал.2, предлож.9 във вр. с ал.1 от НК, във вр. с чл.54 от НК, МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ЧЕТИРИ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66 ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание с изпитателен срок от 3 /три/ години.

ВЕЩЕСТВЕНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО: свидетелство за управление на МПС с рег.№ ... BG, приложено към делото-л.45 – на основание чл.53, ал.2, б.“а“ от НК, СЕ ОТНЕМА в полза на държавата и да се унищожи по съответния ред.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия М.Ц.П., ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ОД на МВР гр.Смолян, направените разноски на досъдебното производство за изготвяне на техническа експертиза, в размер на 150,00 лева /сто и петдесет лева/.

Деянието е извършено от подсъдимия с пряк умисъл, тъй като е съзнавал обществено-опасния му характер, предвиждал е неговите обществено-опасни последици и е искал тяхното настъпване.

Имуществени вреди от престъплението не са причинени.

Съдът намира, че ще следва да бъде прекратено производство по  делото, поради постигнатото споразумение,  затова на основание чл.24, ал. 3 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 104/2020 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе, поради одобряване на внесеното споразумение.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът  изготвен в съдебно заседание.

Заседанието  закрито в 14:00 часа.

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                       СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:

                                                                  1…………………..

                                                                  2…………………..

                                                       СЕКРЕТАР:     

               

Съдът на основание чл.309, ал.4 НПК, счита, че следва да отмени взетата спрямо подсъдимия М. Ц. П. мярка за неотклонение „подписка”, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо подсъдимия М. Ц. П. .

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.