Протокол от съдебно заседание от 25.08.2020 г. по АНД № 83/2020 г.

 

Жалбоподателят К.Ю., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име се явява адв.С., надлежно упълномощен отпреди.   

Ответникът по жалбата Регионална дирекция "Автомобилна администрация" гр.Пловдив, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание.

Районна прокуратура гр.Смолян - Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Адв.С.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и  затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО        

ДОКЛАДВА се писмо от Областен отдел „Автомобилна администрация” гр.Смолян с изх.№ 10-00-28-677/1/05.08.2020 г., с което се представя  списък към маршрутно разписание за специализиран превоз по договор между „.....” ЕООД и „.....” ЕООД; писмо от Областен отдел „Автомобилна администрация” гр.Смолян с изх.№ 10-00-28-677/2/11.08.2020 г., с което се представя заявление от А.Я.Ч. с рег.№ 33-18-28-745/24.10.2019 г., маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.1 смяна Смолян-Рожен-Чепеларе-Рожен-Смолян, маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.2 смяна Смолян-Рожен-Чепеларе-Рожен-Смолян; маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.3 смяна Смолян-Рожен-Чепеларе-Рожен-Смолян, маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.Р. смяна Смолян-Пампорово-Чепеларе-Пампорово-Смолян,  маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.1с Девин-Широка лъка-Чепеларе-Широка лъка-Девин, маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.2с Девин-Широка лъка-Чепеларе-Широка лъка-Девин, маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.3с Девин-Широка лъка-Чепеларе-Широка лъка-Девин; писмо с изх.№ 5/20.08.2020 г. на „.....” ЕООД гр.Смолян, с което се представя заверено копие от маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.2 с Девин-Широка лъка-Чепеларе-Широка лъка-Девин и заверено копие на част от списъка на клиента. 

Адв.С.: Моля да се приемат и приложат по делото представените доказателства. Нямам други доказателствени искания. Считам, че делото е изяснено от фактическа страна, моля да бъде даден ход на съдебните прения.  

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото постъпилите писмени доказателства с писмо от Областен отдел „Автомобилна администрация” гр.Смолян с изх.№ 10-00-28-677/1/05.08.2020 г., писмо от Областен отдел „Автомобилна администрация” гр.Смолян с изх.№ 10-00-28-677/2/11.08.2020 г. и писмо с изх.№ 5/20.08.2020 г. на „.....” ЕООД гр.Смолян, както и че делото е изяснено от фактическа и правна страна. Водим от горното, съдът 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото писмо от Областен отдел „Автомобилна администрация” гр.Смолян с изх.№ 10-00-28-677/1/05.08.2020 г., ведно със списък към маршрутно разписание за специализиран превоз по договор между „.....” ЕООД и „.....” ЕООД; писмо от Областен отдел „Автомобилна администрация” гр.Смолян с изх.№ 10-00-28-677/2/11.08.2020 г., ведно със заявление от А.Я.Ч. с рег.№ 33-18-28-745/24.10.2019 г., маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.1 смяна Смолян-Рожен-Чепеларе-Рожен-Смолян, маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.2 смяна Смолян-Рожен-Чепеларе-Рожен-Смолян; маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.3 смяна Смолян-Рожен-Чепеларе-Рожен-Смолян, маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.Р. смяна Смолян-Пампорово-Чепеларе-Пампорово-Смолян, маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.1с Девин-Широка лъка-Чепеларе-Широка лъка-Девин, маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.2с Девин-Широка лъка-Чепеларе-Широка лъка-Девин, маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.3с Девин-Широка лъка-Чепеларе-Широка лъка-Девин; писмо с изх.№ 5/20.08.2020 г. на „.....” ЕООД гр.Смолян, ведно със заверено копие от маршрутно разписание за специализиран превоз по маршрут: 1.2 с Девин-Широка лъка-Чепеларе-Широка лъка-Девин и заверено копие на част от списъка на клиента. 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

Адв.С.: В предходно съдебно заседание актосъставителят даде показания в смисъл, че лицето В.А. не е дал обяснения във връзка с това защо няма издадена карта. Заяви още, че това обстоятелство не го интересува. След което отново заяви, че лицето е казало, че няма карта. От представените нови писмени доказателства е видно, че още в края на 2019 г. е подадено заявление от превозвача за съгласуване на маршрутно разписание, придружено съгласно нормативната уредба със списък на лицата, които са работници на клиента, списък, който е придружен с такава декларация и в който списък е видно, че фигурира лицето В.А., на което е издадена карта с посочен номер 2140. Освен това от анализа на нормата на чл.62, ал.1, изречение първо, съгласно която е вменено извършено нарушение на водача, е видно, че тя не предвижда задължения за него. Картата на съответните лица не е в изискуемите документи, които е длъжен да представи той и описани в нормата на чл.66 от Наредба № 33. В този смисъл вменената норма не предвижда поведение на субект на административнонаказателна отговорност, която е ангажирана от водача и водещи до съставомерен състав, съгласно чл.6 от ЗАНН. Тоест закона не предвижда конкретно деяние, действие или бездействие за водача, което той да е извършил виновно и да нарушава някакъв обществен ред и да бъде наказуемо. Ето защо считам, че деянието, което е вменено на водача е несъставомерно изначало, поради което моля в тази му част наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно. По отношение на второто деяние лично на мен не ми стана ясно от показанията и на двамата свидетели при положение, че те не са отразили нито в акта, нито в наказателното постановление какви показания е имал тахографа към момента на проверката и каква е причината да има разминаване между действителното часово време, часовото време, което е показвал дегиталния екран на тахографа и часовото време, което графически е отбелязан на тахографския лист. Ето защо считам, че и тук са налице основания за отмяна на наказателното постановление, поради което моля за Вашия съдебен акт в този смисъл. Прилагам списък за разноски и моля да бъдат присъдени в полза на жалбоподателя.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 10:50 часа.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: