Решение № 10012 от 12.08.2020г. по АНД № 64/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Производството е по реда на чл.59 ЗАНН.

Образувано е по подадена от Р.Щ.С., ЕГН  ...., с адрес: гр.Ч., ул.“....“ № ...., жалба против наказателно постановление № 9-Ч/30.04.2020 г. на директор на Областна дирекция на МВР - Смолян, с което  за нарушение на въведената в част I т. 1 от заповед № РД-01-143/20.03.2020г. на министъра на здравеопазването, противоепидемична мярка по чл.63 ал.1 Закона за здравето, на основание чл. 209а, ал.1 от Закона за здравето й е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лева. В жалбата се сочи, че деянието не е извършено виновно, че в хода на административно-наказателното производство са допуснати съществени процесуални нарушения и се иска отмяна на санкционния акт.

В съдебно заседание жалбоподателката, редовно призована, не се явява.

Ответникът по жалбата Областна дирекция на МВР - Смолян, редовно призован, не изпраща представител в съдебно  заседание. От юрисконсулт С. е постъпило писмено становище, в което моли жалбата да бъде отхвърлена.

РП Смолян, ТО Чепеларе, редовно призована, не изпраща представител в съдебно заседание и не ангажира становище.

След като разгледа жалбата и обсъди изложените от страните доводи, въз основа на  писмените и гласни доказателства, събрани по делото,  от  фактическа и правна страна  съдът намира за установено следното:

На 14.04.2020г. служителите на РУ Чепеларе полицай Д.Р., мл.автоконтрольор Р.С. и мл.разузнавач З.Б., свидетели по делото, били назначени в наряд по охрана на обществения ред. Около 11,00 часа  извършвали обход в централната част на гр.Чепеларе. Забелязали на открито обществено място – в парка до площада в центъра на града на пейка до кафемашина срещу сградата на пощата три лица. Представили им се и установили, че едно от тях е жалбоподателката С., която пиела кафе. На въпроса на полицаите каква е причината да стои на пейка тя отговорила, че ходила до аптеката, но се почувствала зле и седнала да изпие едно кафе, за да нормализира кръвното си налягане.

С оглед на така установеното полицай Д.Р. съставил срещу жалбоподателката на място акт за установяване на административно нарушение № 819784/14.04.2020г. за това, че на 14.04.2020г. около 11,00 часа в гр.Чепеларе, е установена на открито обществено място градска градина намираща се срещу пощата, като престоява седяща на пейките, като по този начин не изпълнява въведената противоепидемична мярка по част първа, т.1 от заповед № РД-01-143/20.03.2020г. на министъра на здравеопазването - нарушение на чл. 209а, ал. 1 от Закона за здравето.

Актът бил съставен в присъствието на свидетелите С. и Б. и Р.С.. Бил предявен на последната и тя го подписала. В графа „Възражения“ посочила, че й паднало кръвното, пила едно кафе и си тръгнала.

Въз основа на АУАН било издадено обжалваното НП, с което за нарушение на въведената в част първа, т.1 от заповед № РД-01-143/20.03.2020г. на министъра на здравеопазването, противоепидемична мярка по чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето, на основание чл. 209а, ал.1 от Закона за здравето на жалбоподателката е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лева.

В посочената разпоредба на чл. 209а, ал. 1 ЗЗ в редакцията й към 16.04.2020 г.  е предвидено налагане на глоба от 300 до 1000 лв. на онзи, който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл.63, ал.1 или 2, освен ако деянието съставлява престъпление.

Със Заповед № РД-01-197/11.04.2020г. на министъра на здравеопазването се въвеждат противоепидемични мерки на осн.чл.63 ЗЗ във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение и препоръки на Националния оперативен щаб. Съгласно т.1 част първа от нея „Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места“.

В редакцията на чл.63 ал.1 ЗЗ към датата на нарушението тя е предвиждала при възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион.

С  престояването на пейка на открито обществено място в гр.Чепеларе -градската градина намираща се срещу пощата, на 14.04.2020 г. жалбоподателката С. е извършила нарушение на чл. 209а, ал. 1 във вр. с чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето, във връзка с въведената в част първа, т.1 от заповед № РД-01-143/20.03.2020г. противоепидемична мярка. Извършването му е безспорно установено въз основа на показанията на свидетелите Р., С. и Б., които като еднопосочни и взаимнодопълващи се, съдът кредитира изцяло. Безспорно е, че градската градина в града представлява открито обществено място, което е било забранено да се посещава. Като не е изпълнила задължението да спазва противоепидемичната мярка, жалбоподателката е осъществила състава на вмененото й нарушение.

От събраните по делото доказателства се установява, че атакуваното наказателно постановление е издадено от компетентен орган, въз основа на АУАН, съставен от оправомощено за това лице.

Нарушението на С. се отличава с по-ниска обществена опасност от типичната за този вид нарушения. От разпита на свидетелите С. и Б. се потвърждава защитната теза на жалбоподателката С., че се е почувствала зле и затова е седнала на пейка в парка за да изпие едно кафе. Свидетелите сочат, че именно това им е споделила С. при проверката. Не се опровергаха твърденията й, че е била с маска и е идвала от аптеката находяща се в читалището в града, близо да парка. Съдът дава вяра на обясненията на Р.С., доколкото тя е на 84 годишна възраст, не е била придружавана от близък, а освен това е идвала от аптеката, което само по себе си сочи на здравословен проблем. Съдът съобрази и данните в представената справка за месечна пенсия получавана от нея. Тя е в размер на 350 лв., от които 100лв. за инвалидност поради общо заболяване.

Деянието формално осъществява признаците на административно нарушение, но обществената му опасност е явно незначителна. В чл.28 от ЗАНН е предвидено, че за "маловажни случаи" на административни нарушения наказващият орган може да не наложи наказание, като предупреди нарушителя, устно или писмено, че при повторно извършване на нарушение ще му бъде наложено административно наказание. Административно наказателният процес е строго нормирана дейност, при която за извършено административно нарушение се налага съответно наказание, а прилагането на санкцията на административно наказателната норма, във всички случаи, е въпрос само на законосъобразност и никога на целесъобразност. Преценката за "маловажност на случая" подлежи на съдебен контрол. В неговия обхват се включва и проверката за законосъобразност на преценката по чл. 28 ЗАНН. Когато съдът констатира, че предпоставките на чл. 28 ЗАНН са налице, но наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление поради издаването му в противоречие със закона. В случая съдът намира, че са налице основания за приложение на чл.28 от ЗАНН по изложените по-горе съображения, поради което НП се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление № 9-Ч/30.04.2020 г. на директора на Областна дирекция на МВР - Смолян, с което на Р.Щ.С., ЕГН  ...., с адрес: гр.Ч., ул.“....“ № ...., за нарушение на въведената в част I т.1 от заповед № РД-01-143/20.03.2020г. на министъра на здравеопазването, противоепидемична мярка по чл.63 ал.1 от Закона за здравето, на основание чл. 209а, ал.1 от Закона за здравето й е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лева.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред Административен съд гр.Смолян.