Протокол от съдебно заседание от 05.08.2020 г. по АНД № 161/2019 г.

 

Жалбоподателят Я.Ц.З., редовно и своевременно призован, не се явява и не изпраща представител в съдебно заседание. От него е постъпила молба с вх.№ 9901780/04.08.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе, с която се представя свидетелство за регистрация на МПС с рег.№ ...., както и акт за установяване на административно нарушение серия GA № 68465/29.10.2019 г.

Ответникът по жалбата РУ гр.Чепеларе, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явява се свидетелят Г.Щ., редовно и своевременно призован.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и  затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на свидетеля, както следва:

Г.Д.Щ. на .... години, ....., без родство и дела с жалбоподателя.

На свидетеля се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същия обеща да говори истината.

Свидетелят Щ.: Точна дата и час не мога да кажа, но имам спомен за случката, защото имахме специализирана полицейска операция и спирахме автомобили за техническа неизправност, неизползване на обезопасителни колани, оборудване на автомобилите и т.н. Спряхме софийски автомобил „Дачия”, но не помня номера на автомобила. Гражданина З. след като го спряхме и след като извършихме полицейската проверка, установихме, че същия управлява автомобила без да използва обезопасителен колан. Вследствие на което се съобщи на нарушителя, че ще му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение по ЗДвП. Същият господин имаше претенция относно автомобила, че не се води товарен, а се води лек. По свидетелството за регистрация автомобила се води товарен. Същият нямаше претенции относно съставяне на акт за установяване на административно нарушение. Когато дойде момента за подписване на акта лицето З. отказа да го подпише и каза, че ще обжалва наказателното постановление. Връчихме екземпляр от съставения акт за установяване на административно нарушение. Нямаше спорове на мястото на извършване на проверката. Аз го спрях на 50 м. преди да пристигне до патрулния автомобил. Още при подаване на стоп-палката и когато отби автомобила възприех, че водача е без обезопасителен колан. Попитах го дали има основателна причина, за да не използва обезопасителния колан. Той каза, че няма основателна причина да не го използва. Самият колан по принцип минава през гърдите на водача и както е закрепен на самата структура на купето, когато се дръпне се вижда, че е опънат и няма  как да бъде скрит. Не мога да си спомня жалбоподателят с какви дрехи е бил облечен. Спирал съм много нарушители и няма как да помня такова нещо. Актосъставител е колегата С..

На свидетеля се предяви акт за установяване на административно нарушение серия GA № 68465/29.10.2019 г., находящ се на л.51 от делото.

Свидетелят Щ.: В графа „актосъставител” е поставен подписа на колегата С., а моя е поставен в графа „свидетел 1”. Не са точно едно върху друго подписите. Аз различавам подписа на колегата С. до моя. Просто съм пуснал моя подпис по-голям. Елемента, който върви най в дясно е на колегата С.. Той не е част от моя подпис. Просто неговия подпис е по-малък. Нарушителят отказа да подпише акта. Двата подписа под заглавието разписка най в дясно са мои. По принцип не е трябвало според мен да се подписвам до З., но съм го направил, за да удостоверя, че нарушителя отказва да подпише акта, но той получи разписка. Знам, че колегата С. днес ползва почивен ден, но го видях пред общината и мога да съдействам за явяването му, за да изясни кой подпис е негов.

Съдът счита, че следва да призове за преразпит свидетеля Р.С. за уточнение дали подписът му фигурира в акта за установяване на административно нарушение. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПОСТАНОВЯВА преразпит на свидетеля С.. 

Съдът дава кратка почивка за призоваването на свидетеля С..

Заседанието се възобновява 09,10 часа.

Свидетелят С. се явява в залата.

Свидетелят С. е със снета по делото самоличност.

На свидетеля се предяви акт за установяване на административно нарушение серия GA № 68465/29.10.2019 г., находящ се на л.51 от делото.

Свидетелят С.: Заявявам, че моя подпис фигурира в графа „актосъставител”. Действително колегата Щ. е припокрил моя подпис, но най-десния елемент е част от моя подпис, който ясно се разграничава.

Съдът счита, че следва да приеме към доказателствата по делото свидетелство за регистрация на МПС с рег.№ .... и акт за установяване на административно нарушение серия GA № 68465/29.10.2019 г. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото свидетелство за регистрация на МПС с рег.№ .... и акт за установяване на административно нарушение серия GA № 68465/29.10.2019 г., представен от жалбоподателя.

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

Протоколът изготвен  в съдебно заседание.

Заседанието  закрито в 09:15 часа.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: