Протокол от съдебно заседание от 05.08.2020 г. по НОХД № 58/2020 г.

 

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение Чепеларе, редовно и своевременно призована, се представлява от прокурор В.К..

Подсъдимият С.К., редовно и своевременно призован, е доведен от звено „Съдебна охрана” гр.Смолян.

Ощетеното юридическо лице „....“ ЕООД представлявано от управителя К.Щ., редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание.

Прокурор К.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

Подсъдимият К.: Моля да дадете ход на разпоредителното заседание.

Съдът счита, че не са налице пречки от процесуален характер за даване ход и провеждане на разпоредително заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ

Съдът ДОКЛАДВА изисканата справка за съдимост на подсъдимия С.К.К. с рег. №  88/02.07.2020 г. на ЧлРС. 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

С.К.К., роден на ....г. в гр.С., ....., с постоянен и настоящ адрес: гр.Ч., ул..... № ....., ЕГН ...., с разяснени права по НПК.

На основание  чл.272, ал. 4 от НПК председателят на състава провери връчени ли са преписите и съобщенията по чл. 247б от НПК и констатира, че същите са връчени в срок.

На основание чл.274 и чл.275 от НПК съдът разясни на страните процесуалните им права, а на подсъдимия и тези по чл.55 от НПК, включително правото на служебен адвокат с оглед евентуална невъзможност на подсъдимия да заплати на избран от него, поради липса на средства.

Прокурор К.: Нямам искания за отводи. Ясни са ни правата.

Подсъдимият К.: Получил съм препис от обвинителния акт и разпореждането на съда с въпросите за разпоредителното заседание преди повече от седем дни. Нямам искания за отводи. Ясни са ни правата. Заявявам, че не желая служебен защитник. Не съм бил аз и защитникът няма какво да каже.

ОТВОДИ НЕ ПОСТЪПИХА.

Председателят на състава разясни правата на явилите се лица по НПК, както и за последствията от влязло в сила определение по въпросите на чл. 248, ал. 1, т. 3 от НПК.

Съдът изслушва становищата на прокурора и лицата по чл. 247б, ал. 1 и ал. 2 по всички въпроси, които се обсъждат в разпоредителното заседание съгласно чл. 248, ал. 1 от НПК.

По чл. 248, ал. 1, т. 1 от НПК

Прокурор К.: Позицията на Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, че делото е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе.

Подсъдимият К.: Делото е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе.

По чл. 248, ал.1, т.2 от НПК

Прокурор К.: Не са налице основания за спиране или прекратяване на наказателното производство.

Подсъдимият К.: Предоставям на съда.

По чл. 248, ал. 1, т. 3 от НПК

Прокурор К.: Не са допуснати в хода на досъдебното производство отстраними съществени процесуални нарушения, които да са засегнали правата на подсъдимия или пострадалия.

Подсъдимият К.: Не знам да са допуснати в хода на досъдебното производство отстраними съществени процесуални нарушения, които да са засегнали моите права като подсъдим.

По чл. 248, ал.1, т.4 от НПК

Съдът запознава подсъдимия с процедурите при разглеждане на делото по особените правила.

Прокурор К.: Не са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила.

Подсъдимият К.: Не съм виновен и не желая да сключвам споразумение с прокуратурата, въпреки обясненото от съдията, че в такъв случай ще ми бъде наложено наказание по реда на чл.55 от НК. Още веднъж заявявам, че не желая служебен защитник. Не съм бил аз и защитникът няма какво да каже, затова още веднъж заявявам, че не желая служебен защитник. Нямам средства да заплатя за избран от мен адвокат, но не желая и да ми бъде назначен служебен защитник.

По чл. 248, ал.1, т.5 от НПК

Прокурор К.: Не са налице основания за разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.        

Подсъдимият К.: Не са налице основания за разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

По чл. 248, ал. 1, т. 6 от НПК

Прокурор К.: Позицията на Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе е, че няма никакви основания за изменение на взетата от досъдебното производство мярка за неотклонение „Подписка”.

Подсъдимият К.: Присъединявам се към становището на представителя на прокуратурата. Няма основание за изменение на наложената ми мярка за неотклонение „Подписка”.

По чл. 248, ал. 1, т.7 от НПК

Прокурор К.: Не се налага събирането на нови доказателства към настоящия момент. Моля да се насрочи делото за друга дата.

Подсъдимият К.: Нямам искания за събиране на нови доказателства.

По чл.248, ал.1, т.8 от НПК

Прокурор К.: Моля да отложите производството по делото за друга дата и час, за призоваване на свидетели и вещи лица.

Подсъдимият К.:  Също.

Съдът след като взе предвид становището на страните и материалите по делото намира следното:

Делото е образувано по внесен на основание чл.247, ал.1 от НПК обвинителен акт срещу подсъдимия С.К.К. от гр.Ч. за извършено престъпление по чл.216, ал.1 от НК.

Делото е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе.

Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, за прекратяване на съдебното производство и за отвод на съдебния състав.

На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на  подсъдимия.

Няма основания делото да се гледа при закрити врата, нито да се привлича резервен съдия или съдебни заседатели.

Не се налага извършването на съдебни следствени действия по делегация, нито назначаването на вещо лице, преводач, или тълковник.

В хода на досъдебното производство спрямо подсъдимият С.К.К. е била взета мярка за неотклонение „Подписка” и към настоящия момент, съдът не намира основания и причини за нейното изменение.

Не са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила. Делото следва да бъде отсрочено за друга дата, за която да бъдат призовани посочените в списъка на прокуратурата свидетели и вещо лице.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

1. Делото е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе.

2. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство.

3. В хода на досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия, или на пострадалото лице.

4. Налице са основания за разглеждане на делото по общия ред.

5. Не се налага разглеждане на делото при закрити врата, привличането на резервен съдия или резервен съдебен заседател. Не се налага и назначаване на друг защитник, вещо лице, тълковник или преводач, както и извършването на действия по разследването по делегация.

6. Потвърждава мярката за неотклонение „Подписка”, взета на досъдебното производство спрямо подсъдимия С.К.К..

7. Няма искания и не се налага събирането на нови доказателства на този етап от производството.

Определението по чл. 248, ал.1, т.3 и т.6 от НПК подлежи на обжалване в седмодневен срок пред Окръжен съд гр.Смолян по реда на глава ХХІІ от НПК.

Съдът счита, че следва да приключи разпоредителното заседание и да насрочи делото за разглеждане в следващо съдебно заседание, за което да се призоват свидетелите и вещото лице. Водим от горното, на основание чл.248, ал.5, т.4 НПК съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 21.09.2020 г. от  09,30  часа, за която дата и час Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе и подсъдимия С.К., редовно уведомени от днешното съдебно заседание. Да се призоват свидетелите и вещото лице. 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в  09:35 часа.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: