Решение № 9999 от 31.07.2020г. по АНД № 46/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по жалба на В.Г.Т., ЕГН: ...., с адрес гр.С., общ.С., обл. П., ул. ..... №  ...,  против наказателно постановление №32/19.03.2019г., издадено от  директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, с което на В.Г.Т., ЕГН: ...., с адрес гр.С., общ.С., обл. П., ул. ..... № ..., за нарушение на чл. 46, ал.1, т.3, буква „б“ от Закона за водите  на осн.чл. 200, ал.1, т.2, предл.1 ЗВ е наложена глоба в размер на 2000 лв. С  жалбата не се навеждат съображения за незаконосъобразност на санкционния акт.

В с.з. В.Г.Т., редовно призован не се явява и не изпраща представител. От пълномощника му адв.З. е постъпило писмено становище, в което се иска отмяна на обжалваното наказателно постановление, поради това, че е издадено на 19.03.2019г.- преди съставяне на АУАН  на 09.03.2020г.

Въззиваемата страна представя писмено становище за неоснователност на жалбата. Излагат се доводи за законосъобразност на санкционния акт и за явна фактическа грешка при посочване на годината на издаването му. Сочи се, че тя е 2020 г., а не както е отбелязано 2019г.                                                 

Съдът като се запозна с приложените по делото доказателства, обсъди доводите изложени в жалбата и служебно провери правилността на атакуваното постановление, намери, че са налице основания за неговото потвърждаване по следните съображения:

Жалбата е подадена в законоустановения срок, от процесуално легитимирана страна, против акт, подлежащ на обжалване по съдебен ред, поради което се явява процесуално допустима и подлежаща на разглеждане по същество.

На 17.02.2020 г. свидетелите А.Н. и Е.М., експерти в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, извършили проверка на къща, собственост на В.Г.Т., с ЕГН: ...., намираща се в ПИ с № ...., в землището на с.З., общ.Ч.. Констатирали, че за заустване на битово-фекални отпадъчни води от къщата се ползва воден обект: река ..., в землището на с. З., общ. Чепеларе; че няма изградено пречиствателно съоръжение за пречистване на отпадъчни води, като отпадъчните води непречистени се заустват в река ..... Установили, че към момента на проверката собственикът на къщата  извършва ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в река ...., без да има това право, като не притежава действащо разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти, съгласно чл. 46, ал.1, т.3, буква «б» от Закона за водите.

Горната фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на събрания по делото доказателствен материал- разпит на актосъставителя Н. и свидетелката М. и съставения при проверката констативен протокол № СМ-54/17.02.2020г. В посочените доказателства не са налице противоречия, същите последователно и допълващо се разкриват изложените по-горе релевантни фактически обстоятелства, поради което и съдът изцяло ги кредитира и базира върху тях фактическите си изводи.

Свидетелката А.Н. съставила срещу В.Г.Т. акт за установяване на административно нарушение № 47/09.03.2020г. затова, че при извършена проверка на 17.02.2020 г. от експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, изнесено работно място гр.Смолян, се констатира, че обект: къща, собственост на В.Г.Т., с ЕГН: ...., намиращ се в ПИ с № ...., в землището на с. З., ползва воден обект за заустване на битово-фекални отпадъчни води в река ...., в землището на с.З., общ.Ч., без да има това право, като не притежава действащо разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти- нарушение на чл. 46, ал.1, т.3, буква «б» от Закона за водите. В акта било отбелязано също, че за обекта няма изградено пречиствателно съоръжение за пречистване на отпадъчни води, като отпадъчните води не пречистени се заустват в река ....

Актът бил съставен в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, изнесено работно място гр.Смолян в присъствието на свидетелите Б.Х. и Р.Ф. и на нарушителя. Бил предявен на жалбоподателя Т. и той го подписал. Получил препис от него.

Въз основа на АУАН на 19.03.2019г било издадено обжалваното наказателно постановление, с което на В.Г.Т., за нарушение на чл. 46, ал.1, т.3, буква „б“ от Закона за водите  на осн.чл. 200, ал.1, т.2, предл.1 ЗВ е наложена глоба в размер на 2000 лв.

Съдът намира, че при отбелязване на годината на издаване на обжалваното наказателно постановление административно-наказващият орган е допуснал явна фактическа грешка като я е посочил 2019г. вместо 2020г. Съдът споделя становището на ответника по жалбата в тази насока. Наказателното постановление е издадено въз основа на проверка през месец февруари 2020 г., АУАН е издаден на 09.03.2020 г. На жалбоподателя ведно с НП е изпратено за връчване писмо изх.№ПО—02-51/(2) от 01.04.2020 г. на директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, с което е поканен да плати доброволно наложената му глоба по наказателно постановление №32/19.03.2020 г. Видно от приложената обратна разписка (лист 13 от делото) процесното наказателно постановление и писмото са връчени заедно на Т.. Не се ангажират доказателства за предходна проверка на Т. през 2018/2019 г., за да се приеме довода за допуснато съществено процесуално нарушение ограничаващо възможността за защита срещу санкционния акт с отбелязване на 2019-та като годината на издаване на НП при условията на явна фактическа грешка.

От приложената по делото Заповед № РД 03-395/20.11.2019г. се установява компетентността на актосъставителя- А.Н.. Компетентността на административно наказващия орган произтича директно от законовата разпоредба. В чл.201, ал.2 ЗВ изрично е посочено, че директорите на басейновите дирекции са компетентни да издават наказателни постановления.

При съставянето на АУАН и НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване правото на защита на жалбоподателя. Както в АУАН, така и в НП подробно са изброени съставомерните обективни признаци на извършеното нарушение и нарушените правни норми.

Въз основа на правилно установена фактическа обстановка, съвсем законосъобразно административно наказващия орган е счел, че с действията си жалбоподателят е извършил нарушение на  чл. 46, ал.1, т.3, буква „б“ от Закона за водите. Към момента на проверката 17.02.2020 г. жалбоподателят Т. е ползвал без надлежно разрешително по чл.46 ал.1 т.3 б.“б“ ЗВ повърхностен воден обект -река ...., за заустване на битово-фекални отпадъчните води  от къща- негова собственост, намираща се в ПИ с № ...., в землището на с.З.. Съгласно чл.46 ал.1 т.3 б.“б“ ЗВ разрешително за ползване на воден обект се издава за заустване на отпадъчни води в повърхностни води за експлоатация на съществуващи обекти.

Установява се, че къщата е извън границите на населено място. Този извод следва от начина по който е описан имота, в който тя се намира - ПИ с № ...., в землището на с.З..

Съгласно разпоредбата на чл. чл. 46, ал.4 , т.1 ЗВ не се изисква разрешение за обекти, намиращи се извън населените места, но само ако са налице и допълнителните предпоставки по буква „а“ и „б“ на същата алинея. По аргумент за противното, ако не са налице тези допълнителни предпоставки (и дори една от тях) разрешение се изисква. В настоящия случай не се изложени твърдения, нито са представени доказателства да са налице допълнителните предпоставки, поради което разрешение се изисква, въпреки че имота е извън населено място. Съгласно горецитираната разпоредба не се изисква разрешително за ползване на воден обект в случаите на заустване на битови отпадъчни води за обекти извън границите на населените места и селищните образувания при: максимално денонощно водно количество до 10 куб. м на денонощие и до 50 еквивалентни жители, и осигурено най-малко първично пречистване на отпадъчните води. В случая проверяващите са установили, че пречистване на отпадъчните води от обекта не се извършва и са отбелязали това в констативния протокол от проверката, в акта и НП.

Видно от представеното удостоверение от Община Чепеларе, в село З. няма изградена канализация. В случая това писмено доказателство е неотносимо, тъй като къщата на жалбоподателя се намира извън населеното място.

Правилно е   приложена  и санкционната   разпоредба  на чл. 200, ал.1, т.2, предл.1 ЗВ, като наложената глоба е в рамките на законоустановения минимум. Съгласно тази разпоредба с глоба, освен ако не подлежи на по-тежко наказание, физическото лице, което ползва водни обекти, водностопански съоръжения и системи или изгражда такива без необходимото за това основание или в отклонение от предвидените условия в разрешителното - от 2000 лв. до 10 000 лв. В случая глобата е наложена в минимален размер.

Предвид горното обжалваното НП следва да бъде потвърдено.

Така мотивиран и на основание чл. 63, ал. 1 ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №32 издадено на 19.03.2020г. (отбелязана година на издаване 2019 в него) от  директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, с което на В.Г.Т., ЕГН: ...., с адрес гр.С., общ.С., обл. П., ул. .... № ..., за нарушение на чл. 46, ал.1, т.3, буква „б“ от Закона за водите  на осн.чл. 200, ал.1, т.2, предл.1 ЗВ е наложена глоба в размер на 2000 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Смолянски Административен съд в 14-дневен срок от получаване на съобщението до страните за постановяването му.