Протокол от съдебно заседание от 27.07.2020 г. по НОХД № 87/2020 г.

 

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение Чепеларе, редовно и своевременно призована, се представлява от прокурор В.К..

Подсъдимият С.З.С.,  редовно и своевременно призован, се явява лично и с упълномощения от него защитник адв.М..

Прокурор К.: Моля да дадете ход на разпоредителното заседание.

Адв.М.: Моля да дадете ход на  разпоредителното заседание.

Подсъдимият С.: Моля да дадете ход на разпоредителното заседание.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и провеждане на разпоредително заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

С.З.С., роден на ...... г. в С., ...., ....., с ЕГН: ....., с постоянен и настоящ адрес: гр.С., ул.”....” № ...., вх....., ет....., ап......

На основание чл. 272, ал.4 от НПК председателят на състава провери връчени ли са преписите и съобщенията по чл. 247б от НПК и констатира, че същите са връчени в срок – на подсъдимия на 05.07.2020 г., на Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе -на 29.06.2020 г.

Подсъдимият С.: Получих обвинителния акт и разпореждането на съда, с което делото е насрочено преди повече от една седмица.

На основание чл.274 и чл.275 от НПК съдът разясни на страните процесуалните им права, а на подсъдимия и тези по чл.55 от НПК.

Прокурор К.: Нямам искания за отводи. Ясни са ни правата. 

Подсъдимият С.: Няма да правя отвод на състава на съда, прокурора и секретаря.

Адв.М.: Няма да правим отводи на състава на съда, на съдебния секретар и на прокурора. Ясни са ни правата.

Председателят на състава разясни правата на явилите се лица по НПК, както и за последствията от влязло в сила определение по въпросите на чл.248, ал.1, т.3 от НПК. Те не могат да бъдат пререшавани на следващ етап от делото.

Съдът изслушва становищата на прокурора и лицата по чл. 247б, ал.1 и ал.2 по следните въпроси, които се обсъждат в разпоредителното заседание съгласно чл.248, ал.1 от НПК.

По чл. 248, ал. 1, т. 1 от НПК

Прокурор К.: Считам, че делото е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе.

Адв.М.: Делото е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе.

По чл. 248, ал. 1, т. 2 от НПК

Прокурор К.: Считам, че не са налице основания за спиране или прекратяване на наказателното производство.

Адв.М.: Считам, че не са налице основания за спиране или прекратяване на наказателното производство.

По чл. 248, ал. 1, т. 3 от НПК

Прокурор К.: Считам, че няма допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните права довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалите и на неговите наследници. 

Адв.М.: Няма допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните права довело до ограничаване на процесуалните права  на обвиняемия, на пострадалите и на неговите наследници. 

По чл. 248, ал. 1, т. 4 от НПК

Адв.М.: Правим искане делото да бъде разгледано по реда на глава ХХVІI от НПК по чл.371, т.2 от НК, като подсъдимия изцяло признава фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласява да не се събират доказателства за тези факти.

Прокурор К.: Не възразявам делото да мине по реда на съкратеното съдебно следствие.

Подсъдимият С.:  Моля делото да бъде проведено по реда на съкратеното съдебно следствие. Признавам вината си.

По чл. 248, ал. 1, т. 5 от НПК

Прокурор  К.: Не са налице основания за разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

Адв.М.: Не са налице основания за разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

По чл. 248, ал. 1, т. 6 от НПК

Прокурор К.: Спрямо подсъдимия С. на досъдебното производство е взета мярка за неотклонение „Подписка”, която към настоящия момент считам, че няма основание за промяна.

Адв.М.: Няма основание за изменение на взетата спрямо подзащитния ми мярка за неотклонение „Подписка”.

По чл. 248, ал. 1, т. 7 от НПК

Прокурор К.: Не се налага събирането на нови доказателства към настоящия момент.

Адв.М.: Не се налага събирането на нови доказателства към настоящия момент.

Съдът след като взе предвид становището на страните и материалите по делото намира следното:

Делото е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе.

Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, за прекратяване на съдебното производство и за отвод на съдебния състав.

На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия.

Няма основания делото да се гледа при закрити врата, нито да се привлича резервен съдия или съдебни заседатели. Не се налага извършването на съдебни следствени действия по делегация, нито назначаването на вещо лице, преводач, или тълковник.

В хода на досъдебното производство спрямо подсъдимия С.З.С.  е била взета мярка за неотклонение „Подписка” и към настоящия момент, съдът не намира основания и причини за нейното изменение.

Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава ХХVІI от НПК, с оглед становището на защитника на подсъдимия, че желае делото да бъде разгледано по посочения процесуален ред. Ще следва към доказателствата по делото да се приложи актуална справка за съдимост С.З.С. с рег.№ 100/20.07.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

1. Делото е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе.

2. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство.

3. В хода на досъдебното производство не е допуснато отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия, или на ощетените юридически лица.

4. Налице са основания за разглеждане на делото  по реда на глава ХХVІI от НПК.

5. Не се налага разглеждане на делото при закрити врата, привличане на резервен съдия или резервен съдебен заседател. Не се налага и назначаване на друг защитник, вещо лице, тълковник или преводач, както и извършването на действия по разследването по делегация.

6. Потвърждава наложената мярка за неотклонение “Подписка”, взета на досъдебното производство спрямо подсъдимия С.З.С..

7. Няма искания и не се налага събиране на нови доказателства на този етап от производството.

Определението по чл. 248, ал. 1, т. 3 и т. 6 от НПК подлежи на обжалване в седмодневен срок пред Окръжен съд гр.Смолян по реда на глава ХХІІ от НПК.

Съдът счита, че следва да приключи разпоредителното заседание и да премине към разглеждане на делото по реда на глава ХХVІІ от НПК, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към разглеждане на делото по реда на глава ХХVІІ от НПК.

Адв.М.: От името на моя подзащитен, моля производството по делото да бъде разгледано по реда на чл.371, т.2 от НПК, като подсъдимия изцяло признава фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и не желае да се събират нови доказателства за тези факти.

Прокурор К.: Не възразявам производството да премине по този ред.

На основание чл.372, ал.1 НПК, съдът разяснява правата на подсъдимия във връзка с прилагане на съкратеното съдебно производство по глава ХХVІІ НПК, с оглед направеното искане от защитника  му.

Подсъдимият С.: Признавам се за виновен за престъплението, което съм извършил, така както е написано в обвинителния акт.  Държа на показанията, които съм дал на досъдебното производство и в които съм разказал подробно какво съм извършил. Желая съдебното следствие да премине по реда на съкратеното производство и съм съгласен при постановяване на присъдата, да се ползват самопризнанията, които съм дал на досъдебното производство. Съгласен съм да не се разпитват свидетели. Ясни са ми последиците от това искане.

На основание чл.372, ал.4, във вр. с чл.371, т.2 НПК и с оглед лично  заявеното от подсъдимия в днешно съдебно заседание и неговия   защитник становище,  съдът,

О П Р Е Д Е Л И:

ОБЯВЯВА, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанията на подсъдимия, без да се съберат допълнителни доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ с доклад по делото.

Делото е образувано по внесен обвинителен акт от Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе С.З.С. от гр.Смолян, за това, че на 04.03.2020 г., около 15,50ч., в к.к.Пампорово, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, пред участък Пампорово, в посока от х-л „Перелик“ към х-л „Снежанка“, е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил "Субару Легаци", с рег.№ ....., след употреба на наркотични вещества – канабис, установено по надлежния ред с техническо средство дрегер „Drug Test 5000“ , с фабр. № ARLК-0026 и тест касета ARMJ-0415, валидна до 12.2020 г. - престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

Прокурор К.: Нямам допълнения. Изцяло поддържам внесения обвинителен акт.

Подсъдимият С.: Признавам се за виновен по повдигнатото обвинение.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото справка за съдимост на С.З.С. с рег.№ 100/20.07.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе, справка за собственост на лек автомобил с рег.№ ..... и материалите по досъдебно производство № 45/2020 г. на РУ гр.Чепеларе.  Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото справка за съдимост на С.З.С. с рег.№ 100/20.07.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе, справка за собственост на лек автомобил с рег.№ ..... и материалите по досъдебно производство № 45/2020 г. на РУ гр.Чепеларе.

Прокурор К.: Няма да соча други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа страна, моля да се даде ход на съдебните прения.

Адв.М.: Няма да соча други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна, моля да дадете ход на съдебните прения.

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

Прокурор К.: Изцяло поддържам обвинението повдигнато с обвинителния акт на Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе срещу подсъдимия С.З.С. от гр.Смолян за извършено от него престъпление по чл.343б, ал.3 от НК. Считам фактическата обстановка за напълно съвпадаща с описаната в обвинителния акт, поради което я преповтарям и моля да имате предвид при постановяване на ваши съдебен акт. От тази фактическа обстановка безспорно се установява, че подсъдимия е извършил  престъплението, за което му е повдигнато обвинение, а именно управление на МПС след употреба на наркотични вещества – канабис. Предлагам да го признаете за виновен в извършване на това престъпление и след като вземете предвид смекчаващите наказателната отговорност обстоятелства, а именно чистото му съдебно минало, тъй като той е реабилитиран и добрите му характеристични данни, да приемете за основателно прилагането на чл. 55 от НК, което е допустимо в настоящата процедура и да му определите наказание под минималния размер предвиден за това престъпление в наказателния кодекс, като предлагам това да бъде три месеца „лишаване от свобода”, отложено на основание чл.66 от НК с тригодишен изпитателен срок и „лишаване от право да управлява МПС” на основание чл.343г от НК за срок от шест месеца. Също така на основание заповед № РД-02-06/11.05.2020 г. на главния прокурор на Република България, с която са въведени указания за подобряване на организацията на работата на прокуратурата на Република България по прилагане на разпоредбите на чл. 53 и чл.72 от НПК по досъдебни производство образувани за престъпления против транспорта, предлагам на основание чл.53, ал.1, буква „а” от НК да отнемете в полза на държавата моторното превозно средство , а именно лек автомобил "Субару Легаци" с рег.№ ....., което е собственост на подсъдимия.

Адв.М.:  Моля да издадете присъда, с която имайки в предвид самопризнанията направени в досъдебното производство от доверителя ми и на база същите, да признаете същия за виновен, тъй като самия той не отрича, че не е виновен напротив, признава, че е виновен и с която присъда, моля имайки в предвид процедурата, в която се намираме, а именно съкратено съдебно следствие, моля да определите размера на наказанието в следните рамки. Моля да приложите чл.55 от НК, да определите наказанието под така предвидения от закона минимум, а именно три месеца „лишаване от свобода”, което да бъде отложено на основание чл.66 от НК, а именно условно осъждане с три години изпитателен срок, както и същия да бъде лишен от правоуправление към минимума. Моля да не налагате предвиденото наказание „глоба” за този вид престъпление. По отношение на искането на прокурор К. за конфискация на посоченото МПС, считам същото за неоснователно и моля да оставите същото без уважение. Посоченото в някаква заповед дори и на главния прокурор не следва да бъде задължително за съда и не следва да се вземе внимание от същия, и поради това моля да оставите това искане без уважение, като неоснователно. Вие самата ще се убедите след малко от това, което ще каже подсъдимият, че същия се е поправил. Същият е осъзнал вината си. Същият поне пред мен декларира, че повече няма да прави такива неща. Това го е направил от увлечение, с цел да разбере как е и какво е, и декларира, че няма да се повтори направеното от него. Моля да имате в предвид при произнасянето Ви, добрите характеристични данни, чистото съдебно минало, тъй като същия не е осъждан, както и младата му възраст. При всички тези обстоятелства, моля да се произнесете с присъда.

На основание чл.297 НПК, съдът дава право на последна дума на подсъдимия С.:  Извърших деянието от увлечение. Един път реших да го пробвам, не осъзнавах последствията, които ще последват. След тази случка осъзнах, че просто това е било една голяма грешка. Не смятам да повтарям тази грешка. Не смятам въобще да се занимавам с такива работи. Моля за снизхождение.

Съдът се оттегля на съвещание.

След съвещание СЪДЪТ ОБЯВИ присъдата си в публично съдебно заседание в присъствието на страните, на които разясни, че същата може да се протестира и обжалва пред Окръжен съд Смолян в 15-дневен срок, считано от днес.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в  09,40  часа.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР:

 

 

На основание чл.309 НПК, съдът счита, че следва да потвърди взетата спрямо подсъдимия С.З.С. мярка за неотклонение „подписка”, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПОТВЪРЖДАВА взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо подсъдимия С.З.С..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: