Протокол от съдебно заседание от 20.07.2020 г. по гр.д. № 145/2019 г.

 

От ищците, всички редовно и своевременно призовани, се явява единствено Е.К.. Ищците А.К. и Т.К., не се явяват в съдебно заседание. От името на тримата ищци се явява адв. И.С., надлежно упълномощена отпреди.

Ответникът В.К., редовно и своевременно призован, се явява лично и с адв.М., надлежно упълномощен отпреди.

Ответницата Е.К., редовно и своевременно призована, не се явява. От нейно име се явява майка й Н.К., надлежно упълномощена. Ответницата Н.К., редовно и своевременно призована, се явява лично. Ответниците Б.К. и М.С., редовно и своевременно призовани, не се явяват и не изпращат представител в съдебно заседание.

Вещите лица Д.С. и С.Б., редовно и своевременно призовани, не се явяват. От вещите лица не е постъпило заключение по назначената комплексна СОЕ. От вещото лице С. е постъпила молба с вх.№ 9901696/15.07.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе, в която сочи, че била обективно възпрепятствана да изпълни задачата, която й е била възложена.

Адв.С.: Моля да бъде даден ход на делото.

Адв.М.: Моля да бъде даден ход на делото.

Ответницата Н.К. в лично качество и от името на Е.К.: Моля да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Адв.С.: Свързах се с вещите лице, говорихме подробно за тяхната обективна невъзможност да изготвят назначената комплексна съдебно-оценъчна експертиза по така възложените задачи, като най-голямото препятствие е било поддържащата фирма към Общинска служба „Земеделие”, тъй като в началото на годината тази функция се изпълнява единствено и само за всички имоти от СГКК гр.Смолян. Направила съм молба-уточнение, която представям в писмен вид, с искане при изготвяне на експертизата да бъде включено и вещото лице геодезист. Тъй като вещото лице С. може да предложи вариант за делба на земеделски земи, но тя няма компетентност и възможност да изготви скици-проект, които евентуално да бъдат внесени в кадастъра, като годен вариант въз основа на който евентуално бихме могли да тръгнем към сключване на споразумение, както говорихме с колегата пред залата, а евентуално това е и пречка за постановяване на решението.

Адв.М.: Действително за нуждите на делбата е необходима експертизата. От страна на моя доверител има желание делбата да се извърши по колена. Във връзка с липсата на експертиза, считам, че тези вещи лица са достатъчно компетентни да изготвят експертизата. Считам, че на база на изготвената от тях експертиза следва извънсъдебно да внесем проекта.

Ответницата Н.К. в лично качество и от името на Е.К.: Предоставям на съда.

Съдът счита, че следва да даде указания на страните по делото относно начина, по който следва да съдействат на вещите лица назначени за изготвяне на съдебно-оценъчна експертиза. Ще следва да се даде възможност на страните по делото, в едноседмичен срок от днешно съдебно заседание да преставят по делото писмена молба със становище кой/кои от имотите желаят да бъдат поделени на по-малки части, като посочат на колко дяла. Въз основа на техните предложения следва да се даде възможност на вещите лица С. и Б. да изготвят исканата съдебно-оценъчна експертиза с представяне на варианти за подялба на имотите, както по колена, така и за всеки от съделителите. С оглед необходимостта в съдебното решение имотите, които ще се поделят да са посочени с идентификатори, след депозиране на заключение от вещите лица, страните следва да имат предвид, че следва да представят проект за изменение на кадастрална карта относно тези имоти, което изисква имотите, които ще бъдат поделени на по-малки части, да бъдат заснети от геодезист, тъй като за изменение на кадастралната карта следва да се посочат координати на новообразуваните имоти. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

УКАЗВА на страните по делото, че следва да окажат съдействие на вещите лица инж.Б. и инж.С., като посочат в писмени молби до съда в едноседмичен срок от днешно съдебно заседание кои от имотите допуснати до делба искат да делят на по-малки части, така че от тях да се получат имоти с по-малък размер, като посочат броя на новообразуваните имоти и начина на тяхното поделяне; както и че след изготвяне на заключение от вещите лица следва да представят проект за изменение на кадастралната карта в частта относно новообразуваните имоти, като се снабдят с идентификатори за тях.

ОСТАВЯ без уважение искането на адв.С. за изменение на задачата по назначената експертиза с включване на вещо лице геодезист.

Адв.С.: Изразяваме готовност да проведем тази процедура и да окажем съдействие на вещите лица.

Адв.М.: Изразяваме готовност да проведем тази процедура и да окажем съдействие на вещите лица. Моля делото да се отложи за месец септември, тъй като през месец август съм в отпуск.

Ответницата Н.К. в лично качество и от името на Е.К.: Предоставям на съда.

Съдът счита, че делото не е изяснено от фактическа и правна страна. Следва след депозиране на изрични молби от страните във връзка с дадените указания, те да се изпратя ведно с делото на вещите лица за изготвяне на съдебно-оценъчна експертиза. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВОТО НА СПОРА

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 14.09.2020 г. от 10,00 часа за  която дата и час ищцата Е.К. уведомена лично в днешно съдебно заседание и чрез адв.С.. Ищците А.К. и Т.К., уведомени в днешно съдебно заседание чрез адв.С.. Ответникът В.К., уведомен лично в днешно съдебно заседание  и чрез адв.М.. Ответницата Н.К. в лично качество и от името на Е.К., уведомени в днешно съдебно заседание. Ответниците М.С. и Б.К., да се считат редовно уведомени по реда на чл.56, ал.2 от ГПК. Да се призоват вещите лица.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 10,20 часа.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                        СЕКРЕТАР: