Протокол от съдебно заседание от 20.07.2020 г. по гр.д. № 45/2020 г.

 

Ищецът Й.Т., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име се явява адв.П., надлежно упълномощена отпреди.

Ответникът ....., се представлява от председателя Д.К. и от адв.С., надлежно упълномощен отпреди.

Адв.П.: Моля да разгледаме делото в по-ранен час,  доколкото процесуалните представители на страните се явихме в съдебно заседание насрочено за 11,45 часа.

Адв.С.: Моля да разгледаме делото в по-ранен час  с оглед процесуална икономия.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Адв.П.: Поддържаме иска по отношение на незаконосъобразното изключване на моя доверител като член-кооператор от ответната кооперация. Ако ответникът признае иска, както се твърди в отговора на исковата молба, моля да не разглеждаме делото в частта, в която с исковата молба оспорваме причините на изключване на доверителя ми като член-кооператор. Не желая да се изследва въпроса за причините защо е изключен Й.Т.. Оттеглям иска в частта, с която сме атакували за утвърждаване на решението на Управителния съвет за приемане на нови член-кооператори.

Адв.С.: Поддържаме отговора на исковата молба. Признавам иска в частта, в която остава за разглеждане, а именно за обявяване за незаконосъобразно решението на Общото събрание, взето на  07.03.2020 г. за изключване на Й.Т. като член-кооператор на основание неспазена процедура.

Председателят на ...... – Д.К.: Поддържам казаното от адв.С.. Признавам иска.

Адв.П.: Моля да бъде постановено решение при признание на иска. Представям списък за разноски по делото.

Адв.С.: Моля да бъде постановено решение при признание на иска. Възразявам по отношение на претендираното адвокатско възнаграждение като прекомерно.

Съдът счита, че следва да прекрати производството по делото в частта на предявения иск за отмяна на решението на Общото събрание на ..... по т.1 от дневния ред в частта, с която е взето решение относно (не)утвърждаване на решение на Управителния съвет за приемане на нови член-кооператори. Съдът съобрази обстоятелството, че съгласно чл. 232 ГПК ищецът може да оттегли иск и без съгласие на ответника в първото съдебно заседание. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по делото в частта, в която се иска отмяна на взетото решение от Общото събрание на ......, проведено на 07.03.2020 г. в частта по т.1 от дневния ред относно утвърждаване на решение на Управителния съвет за приемане на нови член-кооператори. 

Определението за прекратяване подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес с частна жалба пред Смолянски окръжен съд.

Съдът счита, че следва да обяви за окончателен проекта за доклад по делото с корекция във връзка с изявлението на ищеца в днешно с.з. и приеме към доказателствата по делото допуснатите писмени доказателства с определение № 87/17.06.2020 г., поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОБЯВЯВА за окончателен проекта за доклад по делото със следната конкретизация: ищецът предявява иск по чл.58 ал.1 ЗК, по който иска отмяна на решението на ОС на ...... проведено на 07.03.2020 г., с което е изключен като член-кооператор по съображения за опорочена процедура при свикването му- непосочване в предварително обявения дневен ред в поканата за свикването му кои член-кооператори се предлагат за изключване от УС на кооперацията.

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото допуснатите писмени доказателства с определение № 87/17.06.2020 г. – Устав на .... гр.Ч.; покана за свикване на Общо събрание на .... гр.Ч.; протокол № 4/07.03.2020 г. от проведено 95-то редовно Общо годишно отчетно събрание на ....  гр.Ч.; справка от Търговския регистър; споразумение  от 18.10.2019 г. между ищеца и ответника.

Доколкото е налице искане за постановяване на решение по реда на чл.237 от ГПК от страна на ищцата при признание на иска и като съобрази направеното признание на иска в днешно съдебно заседание от ответника, съдът счита, че следва да се произнесе с решение по този ред, тъй като признанието не противоречи на закона и добрите нрави, съгласно чл.237, ал.3 ГПК. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВОТО НА СПОРА

Съдът ще се произнесе с решение при признание на иска, съгласно чл. 237 ГПК, което ще обяви на 20.08.2020 г.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 12,50 часа.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: