Протокол от съдебно заседание от 10.07.2020 г. по АНД № 66/2020 г.

 

Жалбоподателят Г.К., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име се явява адв.С., надлежно упълномощен отпреди.

Ответникът РУ гр.Чепеларе, редовно и своевременно призован не изпраща представител в съдебно заседание.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе,  редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явява се свидетелят К., редовно и своевременно призован.

Адв.С.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и  затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА се писмо от Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе с вх.№ 1553/24.06.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе, с което се представя преписка № 373р-1449/21.11.2019 г. по описа на РУ гр.Чепеларе, ведно с копие от Постановление за отказ да се образува досъдебно производство рег.№ 1960/2019 г. от 14.02.2020 г.

Сне се самоличността на свидетеля, както следва:

Г.Г.К. на ... години, ....., без родство и дела с жалбоподателя.

На свидетеля се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същият обеща да говори истината.

Свидетелят К. беше изведен от съдебната зала до разпита му.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО:

Производството е по реда на чл. 59 ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от Г.С.К. против наказателно постановление № 20-0373-000059/05.03.2020 г. на началника на РУ гр.Чепеларе, с което за нарушение по чл.140, ал.1 от ЗДвП, на основание чл.175, ал.3, предл.1 от ЗДвП  му е наложена „глоба” в размер 200 лева и е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.

Адв.С.: Поддържам жалбата. Няма да соча допълнителни доводи. Моля да приемете и приложите представените документи от РУ гр.Чепеларе. Моля съда да прецените дали да се пристъпва към разпит на свидетеля.

Свидетелят К.: На 20.11.2019 г. около 16 часа заедно с колегата З.В. извършвахме контрол на пътното движение в с. Хвойна на път II 86-58+50 км., когато спрях за проверка лек автомобил „Волво”, със смолянска регистрация, не си спомням номера, който се движеше в посока гр.Пловдив –гр.Смолян. При проверка в нашата автоматизирана система се установи, че автомобила е със служебно прекратена регистрация. В двумесечния срок собственика не е изпълнил задължението си да го регистрира в КАТ. За допуснатото нарушение съставих акт. На базата на този акт е образувана проверка по заявителски материал. Материалите бяха докладвани на прокуратурата, след което е издадено наказателното постановление. Водачът беше Г.К.. Фирма е собственик на автомобила. К. беше водач на автомобила. На 26.08.2019 г. е прекратена регистрацията на автомобила. Проверката извършихме съвместно с колегата З.В.. Имаме система, в която се вкарва регистрационния номер на автомобила и излизат пълните данни за автомобила. Когато направихме това нещо и чрез допълнителна проверка чрез оперативен дежурен в автоматичната информационна система се потвърди, че автомобила е със служебно прекратена регистрация. Акта се състави на място. Предявен е на нарушителя и е запознат със съдържанието. Бяха снемани обяснения на място. След това бяха снети и допълнителни обяснения. Водачът каза, че автомобила е служебен на фирма. Той работи към фирмата и се е наложило да пътува до гр.Пловдив. В момента на проверката човека не знаеше, че автомобила, който управлява е със служебно прекратена регистрация.

Адв.С.: Нямам други доказателствени искания. Има достатъчно данни в самата преписка. Делото е изяснено от фактическа страна.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка и допълнително изпратените по делото от Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе по преписка рег.№ 373р-14449/21.11.2019 г. по описа на РУ Чепеларе. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка, изпратени ведно с жалбата – наказателно постановление № 20-0373-000059/05.03.2020 г., издадено от началника на РУ гр.Чепеларе; постановление за отказ да се образува досъдебно производство от 14.02.2020 г. на Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе; справка за нарушител/водач за Г.С.К.; заповед рег. № 8121з-515/14.05.2018 г., издадена от Министъра на вътрешните работи; пощенски плик с пощенско клеймо от 07.06.2020 г.; проследяване на пратката от „Български пощи”; писмо от РУ гр.Чепеларе с рег.№ УРИ 373-000-1855/15.06.2020 г.; оригинал на наказателно постановление № 20-0373-000059/05.03.2020 г. на началника на РУ гр.Чепеларе, с отбелязване на дата на получаване – 25.05.2020 г.; както и допълнително изисканата преписка рег.№ 373р-14449/21.11.2019 г. по описа на РУ гр.Чепеларе, ведно с копие от Постановление за отказ да се образува досъдебно производство рег.№ 1960/2019 г. от 14.02.2020 г.

Адв.С.: Считам делото за изяснено.

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ  ПРЕНИЯ

Адв.С.: Намирам издаденото наказателно постановление за незаконосъобразно предвид няколко съображения. На първо място с влязло в сила постановление за отказ да се образува досъдебно производство е прието, че липсват данни както от обективна, така и от субективна страна господин К. да е извършил престъпление по наказателния кодекс, а именно чл.345, ал.2 от НК, който текст се преповтаря с разпоредбата на чл.140 от ЗДвП, като може би разликата е единствено в степенната на обществената опасност на деянието. Считам обаче, че липсата на субективен елемент, който беше установен в днешно съдебно заседание не дава основание на наказващия орган да наложи административно наказание. На следващо място не е извършена преценка на степента на обществената опасност от страна на наказващия орган. Видно е, че автомобила е регистриран часове след проверката и реално няма никакви настъпили общественоопасни последици. Наложеното наказание „глоба” в размер на 200 лева и „лишаване от право да управлява  МПС” за срок 6 месеца от водача се явява явно несправедливо. Ето защо считам, че и в наказателно постановление не е обсъдено евентуалното приложение на чл.28 от ЗАНН. От друга гледна точка прекратяването на регистрацията, съгласно дефиницията в ЗДвП, това е отмяна на разрешението едно превозно средство да се използва в пътното движение. Тази отмяна понеже е свързана със санкция би следвало да бъде доведена до знанието на съответния нарушител било водачът на превозното средство, било собственика, който също е санкциониран за това, че не е спазил срока за пререгистрацията на автомобила. Това са моите основания, поради което моля да отмените изцяло наказателно постановление №  59/05.03.2020 г. на началника на РУ гр.Чепеларе с всичките законови последици от това. Представям списък за разноски и договор за правна помощ. Моля да ми дадете кратък срок за представяне на писмени бележки.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 09:20 часа.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: