Протокол от съдебно заседание от 10.07.2020 г. по АНД № 63/2020 г.

 

 

Жалбоподателят Б.А., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име се явява адв.Д., надлежно упълномощен отпреди.

Ответникът по жалбата ОД на МВР Смолян, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание. От гл.юрисконсулт Стратиева е постъпило становище с вх.№ 9901662//08.07.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Адв.Д.: Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че не са налице пречки за даване ход на делото, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Адв.Д.: Представям цветно копие на скица № 133 на поземлен имот .... в кв.... по плана на с.Хвойна. Имотът е на името на П.С.. Представям цветно копие на скица № 102/15.09.1986 г. за имот .... по плана на с.Хвойна, собственик на П.С., както и 6 броя цветни снимки изготвени на мястото, на което е извършено твърдяното нарушение.

Съдът счита, че следва да приобщи представените в днешно съдебно заседание писмени доказателства, а именно 6 броя снимки чрез оглед и два броя скици  № 133/06.10.1978 г. и № 102/15.09.1986 г. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ИЗВЪРШВА оглед на представените веществени доказателства 6 броя снимки – на снимките е представена част от улица, малка постройка и входна врата към имот и ги ПРИОБЩАВА към материалите по делото.

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото цветно копие на два броя скици – № 133/06.10.1978 г. и № 102/15.09.1986 г., издадени от кметство с.Хвойна.

Адв.Д.: Делото е изяснено. Моля да бъде даден ход на съдебните прения.

Съдът счита делото за изяснено от фактическа и правна страна, и затова  

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ  ПРЕНИЯ

Адв.Д.: Искам да благодаря на съда за тази възможност, която ми е дадена, да представя доказателства в днешно съдебно заседание, тъй като с тях едно от противоречията, които възникнаха при разпита на свидетелите и актосъставителя се изважда неговото възникване, а то е свързано с обстоятелствата около установяване на нарушението и то мисля, че едно от състава на нарушението мястото, на което е извършено то. Впечатлението, което остава във всеки четящ наказателното постановление, с което е санкциониран Б.А. е това, че то е извършено на ул.”....”. Съставителите не можаха да уточнят точно на кое место на улицата е станало това нещо. Ето защо в днешно съдебно заседание представих скица и по-специално скица № 102/15.09.1986 г., на която ясно се вижда мястото на гаража пред който е извършено това нарушение. Този гараж влиза изцяло в имота на санкционирания А., а от представените снимки се вижда, че описаната фактическа обстановка сочи като място на извършеното. Разстоянието е около 1 м. - 1,5 м. от входната врата на нарушителя. Аз затова не мога да приема разбирането на административнонаказващия орган, че това нарушение е извършено на обществено място, тъй като първо то е извършено може да се каже в двора на нарушителя, на един метър от двора му. Това не е оживена улица. Тя не е била оживена и в ранния час – 9,00 часа, когато е изготвен акта на 16.04.2020 г. Затова намирам, че по делото са налице предпоставките за прилагането на чл.28 от ЗАНН, който се отнася за маловажността на извършеното деяние, тъй като в случая не са налице засегнати обществени интереси и неговата значимост е твърде малка. Наред с това мисля, че в случая А. не е имал физическата възможност да бъде с маска, тъй като актосъставителят посочи, че той е извършвал физическа работа, бил е наведен, режел е някаква тел и двамата посочиха това обстоятелство. Той е бил в работно състояние, извършвал е физическа работа. Използването на защитни маски по дефиниция е съвършено неясно какво означава защитна маска. Защитни маски се използват в тежките и сложни производства, мръсни производства. Използват се в пчеларството. Законодателят, който е обяснели, че трябва да бъде използвана защитна маска, която фигурира по тази дефиниция в заповедите на здравния министър са много неясни. Освен това мисля, че е регламентирано, че тези маски трябва да бъдат раздавани от общината, а не да се набавят персонално от всеки. По времето, когато е действала тази заповед – 16.04.2020 г. това беше началния етап, в който започна да се прилагат карантините мерки. Аз мисля, че точно в този етап хората нямаха в себе си рефлекса да се запасяват с такива маски. По изтъкнатите от мен причини, моля да приложите разпоредбата на чл.28 от ЗАНН по отношение на извършеното административно нарушение.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито  в 10,05 часа.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                        СЕКРЕТАР: