Протокол от съдебно заседание от 09.07.2020 г. по АНД № 78/2020 г.

 

Жалбоподателят, редовно и своевременно призован, не се явява и не изпраща представител в съдебно заседание. От пълномощникът му адв.П. е постъпило писмено становище по делото с вх.№ 9901667/09.07.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

Ответникът по жалбата Отдел „Митническо разузнаване и разследване Тракийска" към Агенция „Митници”, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание. От юрисконсулт Димитрова е постъпило писмено становище с вх.№ 9901668/09.07.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе. 

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явяват се свидетелите К., К. и И., редовно и своевременно призовани.

Свидетелят Л., редовно и своевременно призован, не се явява. Постъпила е молба с вх.№ 1508/19.06.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и  затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО        

Сне се самоличността на свидетелите, както следва:

Г.И.К. на .... години, ......, без родство и дела с жалбоподателя.

Г.Г.К. на ... години, ...., без родство и дела с жалбоподателя.

С.В.И. на .... години, ....., без родство и дела с жалбоподателя.

На свидетелите се напомни наказателната отговорност по чл.290 НК и същите обещаха да говорят истината.

Свидетелите се изведоха от съдебната зала до разпита им.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО

Производството е по реда на чл.59 ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от Д.С. срещу наказателно постановление № 1358/01.06.2020 г. на началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване Тракийска” в ГД „Митническо разузнаване и разследване”, ЦМУ, Агенция „Митници”, с което за нарушение и на основание чл.123, ал.1 от ЗАДС му е наложено административно наказание „глоба” в размер на 500 лева и за нарушение и на основание на чл.120, ал.2 ЗАДС му е наложено административно наказание „глоба” в размер на 500 лв.; отнети са стоките предмет на нарушението в полза на държавата.

Свидетелят К.: На 15.04.2019 г. около 18,50 часа заедно с колегата С. И. изпълняваме задачи на КПП с.Хвойна, свързани с осъществяване на контрол на движенията на МПС, когато аз спрях за проверка по надлежния ред състав от пътни превозни средства, лек автомобил „Мицубиши Л- 200”, с рег.№ ...., който е собственост на Ц.Д.Д. от с.П.. Към МПС-то беше прикачено ремарке с рег. № ..... Водач на състава от пътни превозни средства беше лицето Д.С.С., с постоянен адрес с.П., който пътуваше сам в автомобила. При проверката, която последва визуално видяхме, че има една черна найлонова чанта, в която има пликове, прозрачни с цигари видимо без бандерол. Чантата беше претъпкана. Относно тази констатация докладвахме по надлежния ред, като получихме указания да запазим МПС-то и да изчакаме пристигането на други служители на районното, които ще извършат по детайлен преглед на автомобила. Аз лично не взех участие в това действие, но след като колегите пристъпиха към извършването на проверка се установи, че има достатъчно данни за извършване на оглед в условията на неотложност бяха открити допълнителни количества стоки без бандерол. Точния им вид и количество не мога да посоча, защото не съм участвал в огледа, но ми е известно, че в последствие беше образувано бързо полицейско производство и случая беше предаден на прокуратурата. Черната чанта беше в дясно на задната седалка. Водачът сам пътуваше в автомобила. Имаше много разхвърлен багаж навсякъде. Това, което се виждаше от чантата бяха ръчно свити цигари. С. не е оспорил по никакъв начин нашата констатация. Каза, че ги е купил от пазара в гр.Асеновград.  За С. знам, че развива бизнес като крупен животновъд в района на с.С., общ.Ч.. Посоката на движение на автомобила беше от с.Нареченски бани към с.Хвойна. Нямам спомен да е пояснявал защо са му тези цигари. Видях, че се направи претърсване и изземване от колегата Л..

Свидетелят К. беше освободен от съдебната зала.

Свидетелят К.: На 15.04.2019 г. получих сигнал от колегите К. и С.И. за съдействие. Това беше около 17,50 часа. Отидох на място на КПП Хвойна и там установих, че колегите бяха спрели автомобил джип „Мицубиши Л- 200”. Казаха, че най-вероятно има цигари, че са видели цигари. Моето съдействие беше да претърсим автомобила. Открихме, че в автомобила се превозват цигари без акцизен бандерол. Не помня точното количество, но бяха доста. Водачът на автомобила беше Д.С.. Бе извършен оглед. Бе съставен протокол за оглед при неотложност. Бе образувано бързо производство. Колегата Л. състави протокол за претърсване и изземване. Аз съдействах за претърсване на автомобила, за установяване количеството на цигари, които бяха доста в различни пакети, различна бройка. Едните бяха ръчно свити около 100 пакета, вътре по 100 къса. В някои пакети имаше 99, в друга 101, а друга група от намарените цигари пакетирани, като нормални цигари, които бяха доста. Всичките бяха без бандерол. Цигарите бяха вътре в джипа на задната седалка, в найлонови пликове, в чанта. С. беше сам. Имаше надпис на кутиите с цигари без бандерол, но не помня какъв беше. С. каза, че е купил цигарите за неговите работници, тъй като са по-евтини, а пушат много. С. отглежда стадо овце в с.С.. Движил се е в посока от гр.Пловдив в посока с.Хвойна, евентуално за с.С.. Колегата Димитър Л. извърши претърсването. На място бяха колегите К., С. И. и З.В.. С. подписа протокола за претърсване и изземване. Не е възразявал.

Свидетелят К. беше освободен от съдебната зала.

Свидетелят И.: На 15.04.2019 г. заедно с колегата К. извършвахме контрол на движението в района на с.Хвойна, на КПП с.Хвойна. Извършихме проверка на лек автомобил „Мицубиши Л- 200” с пловдивска регистрация, управляван от Д.С.. Автомобилът се движеше от с.Нареченски бани към с.Хвойна. Автомобилът теглеше туристическо ремарке, в което имаше багаж. При извършената проверка на водача и на документите на автомобила, установихме, че на задната дясна седалка има найлонова торба, в която се намираха цигари в прозрачни пликове без наличие на бандерол. След което колегата К. докладва за извършената проверка и установените от нас факти, като запазихме автомобила и произшествието за извършване на по-подробен оглед, тоест  да дойде дежурна оперативна група, за да се претърси автомобила основно. Дойдоха колегите К., Л. и експерти. Присъствах на извършения оглед. Бяха изкарани цигари, преброени и описани. Цигарите бяха ръчно свити в найлонови пликчета, които се затварят с клипс. Не помня колко бяха цигарите, но бяха доста. Мисля, че имаше и кутии, но не мога да кажа броя им, които бяха машинно свити, но без бандерол. Те също бяха голямо количество, но с точност не си  спомням, бяха описани в протокола за претърсване и изземване. С. се занимава с отглеждане на животни - овце в с.С.. Има пастири и работници. В ремаркето беше натоварил шкафове. Каза, че цигарите ги е закупил от гр.Пловдив, не уточни точно от кого, каза от непознато лице, от някакъв паркинг, което личеше, че не иска да каже откъде точно ги е закупил. Бил ги е закупил за него и за пастира му. Автомобилът се движеше от с.Нареченски бани към с.Хвойна. Не си спомням дали подписа протокола за претърсване и изземване. Съдействаше ни.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка, ведно с приобщеното към нея досъдебно производство № 51/2019 г. по описа на РУ гр.Чепеларе. Ще следва да се заличи от списъка на лицата за призоваване свидетеля Л., тъй като видно от становището на страните, те не държат на неговия разпит, а по делото се събраха достатъчно свидетелски показания. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка - заповед № ЗАМ-43/32-8734/07.01.2019 г., издадена от директора на Агенция „Митници”; писмо рег.индекс № 32-163191/10.06.2020 г. до главен инспектор П.Т., началник на Първо РУ-гр.Пловдив при ОД на МВР гр.Пловдив; известие за доставяне с дата на получаване 04.06.2020 г.; писмо рег.индекс 32-152939/01.06.2020 г. до Д.С.С.; наказателно постановление № 1358/01.06.2020 г., издадено от началника на отдел „Митническо разузнаване и разследване Тракийска” в ГД „Митническо разузнаване и разследване” Централно митническо управление, Агенция „Митници”; писмо рег.индекс 32-143400/20.05.2020 г. до О.В.; писмо рег.индекс 32-135878/13.05.2020 г. до Г.К.; известие за доставяне с дата на получаване от 11.05.2020 г.; писмо до Д.С. с рег.индекс 32-128526/05.05.2020 г.; регистър: задължения към митническа администрация; писмо от РУ – гр.Чепеларе с рег.№ УРИ 373000-241/21.01.2020 г.; регистър: задължения към митническата администрация; приемо-предавателен протокол; складова разписка № 4900537642/13.05.2020 г.; складова разписка № 4900534709/21.04.2020 г.; писмо от РУ гр.Чепеларе с рег.№ УРИ 373000-1277/09.04.2020 г.; писмо на Районна прокуратура гр.Смолян № 652/07.01.2020 г.; постановление за прекратяване на наказателно производство от 06.11.2019 г. на Районна прокуратура гр.Смолян; материали по досъдебно производство № 51/2019 г. по описа на РУ гр.Чепеларе.

ЗАЛИЧАВА от списъка на лицата за призоваване свидетеля Л..

Съдът счита делото за изяснено от фактическа и правна страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ  ПРЕНИЯ

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито  в 13,25 часа.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: