Протокол от съдебно заседание от 01.07.2020 г. по АНД № 75/2020 г.

 

Жалбоподателят  Ф.К., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име се явява адв.С., надлежно упълномощена отпреди.

Ответникът по жалбата ОД на МВР гр.Смолян, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание. От гл.юрисконсулт Стратиева е постъпило писмено становище с вх.№ 1549/23.06.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явяват се свидетелите Г.К. и З.В., редовно и своевременно призовани.

Адв.С.: Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът счита, че не са налице пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на свидетелите, както следва:

Г.Г.К. на ... години, ........, без родство и дела с жалбоподателя.

З.В.В. на ... години, ....., без родство и дела с жалбоподателя.

На свидетелите се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същите обещаха да говорят истината.

Свидетелите бяха изведени от съдебната зала до разпита им.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО

Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от Ф.С.К. от с.З. против наказателно постановление № 37-Ч/04.05.2020 г., издадено от Н.Д. - директор на ОД на МВР гр.Смолян, с което за нарушение и на основание чл.209а, ал.1 от Закона за здравето му е наложено административно наказание „глоба” в размер на 300 /триста/ лева.

Адв.С.: Поддържам изцяло жалбата по подробно изложените в нея съображения. Моля да се пристъпи към разпит на свидетелите.

Свидетелят К.: Районен инспектор съм и отговарям за обществения ред за с.З.. На 16.04.2020 г. бе получен сигнал в районното, че Ф.К. в с.З. пред кметството не използва задължителна маска за лице или друго предпазно средство. Същото задължение бе въведено след въвеждане на извънредното положение в България. Веднага с колегата З.В. реагирахме на сигнала. Отидохме на място. Бяхме събрали сведения от свидетелите. По-късно, на 23.04.2020 г. съставих акт за установяване на административно нарушение  за допуснато нарушение по чл.209а, ал.1 от Закона за здравето. Към преписката са приложени обяснения и снимков материал. Мисля, че има и диск със запис. Сигнала бе получен от кмета на с.З.. Същият е вписан като свидетел-очевидец в акта. Има и друг свидетел-очевидец, който също е присъствал там по време на нарушението, а именно Р.Г.Х.от с.З.. Акта е съставен на 23.04.2020 г., тъй като отне доста време докато снемем обяснения и да изясним цялата ситуация, затова акта бе съставен по-късно. Имаше сигнал в районното. По-късно, за да разберем, че наистина е вярна ситуацията на моя телефон на вайбър беше изпратен клип със снимков материал. Този диск е с клипа, има запис. Ч. или Р. е заснел клипа. Ч. предостави клипа. От снимката се вижда, че лицето Ф.С.К., не използва предпазна маска.

На свидетеля се предяви снимка, находяща на л.14 от делото.

Свидетелят К.: Ф.К. е лицето в десния кадър. От нарушителя бе снето обяснение, от което стана ясно, че е осъзнал, че не е ползвал маска. Бе запознат с нарушението и беше съгласен. Каза, че просто не е сложил. Нямаше основателна причина за това нещо. Акта се състави в с.З., на централната улица. Намерихме К.. Спазена е процедурата по ЗАНН. Бе му връчена покана за явяване за съставяне на акт. Същият нямаше нищо против веднага да му бъде съставен акт. В негово присъствие се състави. Предявен е акта и е запознат. Свидетелите Ч. и Х. не са вписани в акта като свидетели, но в обстоятелствената част са вписани, тъй като към онзи момент бяха възпрепятствани да се явят. Единият имаше служебен ангажимент като кмет, а Х. го нямаше в селото. Когато съставихме акта обяснихме на нарушителя за какво му се съставя. Той го подписа и получи екземпляр от него. Първоначалният сигнал беше изпратен от кмета по телефона в дежурната част на районното. Устен сигнал по телефона. След това на мен ми звъня и допълнително ми изпрати снимковия материал. Той писмено го потвърди. Имам телефоните на всички кметове. В обяснението кмета заяви, че той е снимал снимковия материал и ни го предостави. След получаване на сигнала ние отиваме, вземаме обяснения, сведения от всички свидетели, разясняваме ситуацията, изготвяме доклад за това нещо и това се оформя като първоначален документ, като преписка. На основание тази преписка, към тази докладна се прибавят всички материали, взима се този номер и се цитира в акта, че това е преписката, за да знаем за кои материали става въпрос.  Поради служебна ангажираност написах докладна записка на 21.04.2020 г. К. е запознат със съдържанието на акта. Нямаме задължения да го запознаваме с цялата преписка. По-късно може да се запознае при обжалването. По данни на свидетелите-очевидци и спрямо това, когато се е случилo сигнала установихме датата и времето на нарушението. Често получаваме множествено сигнали устни и писмени от господин Ч.. По вайбър за втори път ни изпраща сигнали. Имаме подобни и други сигнали, за паркиране и други. Р.Х. е пенсионер по болест. Работи от време на време. Познаваме го. Стои на центъра наблюдава и снима. Той е изряден гражданин на с.З.. Човекът е свободен и снима. Към дата 16.04.2020 г. не знам дали Ф.К. е проявявал симптоми на СOVID - 19. Съставихме актове и на лицата, които бяха в каруцата.

Свидетелят В.: На 16.04.2020 г. беше получен сигнал в РУ гр.Чепеларе, че няколко лица в с.З., на центъра пред кметството не спазват въведените противоепидемични мерки. Тъй като обслужваме този район заедно с колегата К. отидохме на място и започнахме да изясняваме ситуацията. Бяха ни предоставени видеофайлове на въпросните лица. Снехме и обяснения. След извършване на допълнителна проверка по случая, на 23.04.2020 г. установихме лицето Ф.К.. Същият беше поканен за вземане отношение по случая. Колегата К. състави акт за установяване на административно нарушение за допуснатото нарушение. Също така бяха съставени актове и на другите лица от предоставения видеофайл. Ние не сме свидетели на самата случка. Свидетели бяха кмета на с.З. и Р. Х., които са посочени в обстоятелствената част на акта. Акта се състави в района на мандрата на с.З., в горния край на селото. Там беше установено лицето, тъй като работеше в съседство с мандрата. Там си изпълняваше служебните задължения. Акта се състави от Г.К.. Предяви акта на нарушителя. Преди това лицето беше поканено с покана, че ще му бъде съставен акт. К. подписа акта и получи копие от него. Нямаше възражения. Датата, часа, лицето и мястото на извършване на нарушението, същите бяха предоставени от кмета на селото и от свидетелски показания, от снетите обяснения на Р. Х. и Р.а, която е приятелка на Р..  Във връзка с подадения сигнал в РУ гр.Чепеларе беше образувана преписка и бяха снети писмени обяснения и именно тези писмени обяснения са съставна част на преписката. При установяване на лицето бяха потърсени свидетели-очевидци, но същите бяха възпрепятствани и затова колегата е описал имената им в обстоятелствената част на акта. Свидетели-очевидци бяха Ч. и Х.. По време на съставяне на акта К. се държеше нормално. Спомена, че малко преди това е бил с маска, но за да проведе разговор с лицата, които са били на каруцата си е бил свалил маската. На хората на каруцата също бяха съставени актове. От свидетелските показания и от предоставените видеофайлове се вижда мястото на извършеното нарушение, а то е пред кметството.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка изпратени ведно с жалбата на Ф.С.К., поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото писмо от РУ гр.Чепеларе с № УРИ 373000-1813/10.06.2020 г.; наказателно постановление № 37-Ч/04.05.2020 г., издадено от Н.Д. - директор на ОД на МВР гр.Смолян; акт за установяване на административно нарушение от 23.04.2020 г., бл.№ 268996; покана на основание чл.40, ал.1 от ЗАНН до Ф.С.К.; докладна записка с № УРИ 373р-5915/21.04.2020 г., изготвена от инспектор К.; диск; 2 броя снимки; докладна записка № 373р-6179/27.04.2020 г., изготвена от Г.К.; обяснения от В.Ч. от 16.04.2020 г.; обяснения от Ф.К. от 23.04.2020 г.; обяснения от Р.Х. от 16.04.2020 г.; обяснения от Й.П. от 16.04.2020 г.; обяснения от Р.И. от 16.04.2020 г.; заповед № 345з-365/24.03.2020 г., издадена от директора на ОД на МВР Смолян; пощенски плик с п.кл. от 03.06.2020 г.

Адв.С.: Моля да бъде изискана преписката, която е описана като разгледана по повод на която е установено въпросното нарушение, а именно преписка № 373р-5915/21.03.2020 г. Видно от изслушаните в днешно съдебно заседание свидетелски показания основно  от актосъставителя стана ясно, че от материалите по преписката те са установили по безспорен начин извършването на нарушението от страна на моя доверител. Считам, че за цялостното изясняване на фактическата обстановка по делото е наложително да бъде изискана в акт за установяване на административно нарушение преписка. Също така стана ясно, че въпреки положените усилия от страна на изслушаните свидетели, не са успели да осигурят свидетели-очевидци на извършеното нарушение, поради което моля да бъдат призовани в качеството на свидетели и посочените такива в акта - В.Д.Ч. и Р.Г.Х. за следващо съдебно заседание. Моля от РУ гр.Чепеларе да се изиска информация заведен ли е, отразен ли е в съответните регистри сигнал до дежурния в РУ гр.Чепеларе относно случая от В.Ч. – кмет на с.З.. Нямам други доказателствени искания.   

Съдът счита, че следва да уважи доказателствените искания,  направени от жалбоподателя в днешно съдебно заседание. Следва като свидетели по делото да бъдат допуснати и призовани посочените свидетели-очевидци в акта за установяване на административно нарушение - В.Ч. - кмет на с.З. и Р.Х.. Във връзка с искането да се изиска преписката цитирана в акта и наказателното постановление въз основа на която е издадено, а именно преписка № 373р-5915/21.03.2020 г., съдът съобрази следното: От изпратените материали по делото може да се предположи, че преписката е изпратена и че преписката се състои от снетите обяснения, които са изпратени вече - снимка, диск, докладна записка, но доколкото действително по делото не става ясно дали това действително е преписката, следва да се изиска допълнително информация от ОД на МВР гр.Смолян относно това в случай, че материали по преписката не са изпратени до този момент, те да бъдат изпратени, както и завеждан ли е в съответните регистри сигнал от кмета на с.З. В.Ч., подаден до дежурния в РУ гр.Чепеларе относно случая. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДОПУСКА двама свидетели при режим на призоваване, а именно кмета на с.З. – В.Ч. и Р.Х. по искане на жалбоподателя.

ЗАДЪЛЖАВА ОД на МВР гр.Смолян, в едноседмичен срок от съобщението, да посочи дали по делото ведно с жалбата вече е изпратена преписката цитирана в наказателното постановление, послужила за неговото издаване, а в случай, че са налице и други документи по преписката, които не са изпратени, те да бъдат изпратени по делото.

ЗАДЪЛЖАВА РУ гр.Чепеларе, в едноседмичен срок от съобщението, да посочи заведен ли е, отразен ли е в съответните регистри сигнал до дежурния в РУ гр.Чепеларе относно случая от В.Ч. – кмет на с.З..

Съдът счита, че делото не е изяснено от фактическа и правна страна, затова

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 29.07.2020 г. от 10:00 часа, за която дата и час жалбоподателят уведомен в днешно съдебно заседание чрез адв.С.. Да се призоват ответника по жалбата ОД на МВР гр.Смолян, Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, свидетелите В. Ч. и Р. Х..

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 11:30 часа.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: