Протокол от съдебно заседание от 01.07.2020 г. по АНД № 42/2020 г.

 

Жалбоподателят, редовно и своевременно призован, се явява лично и с адв.Д., надлежно упълномощен отпреди.

Ответникът по жалбата ОД на МВР гр.Смолян, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание. От гл.юрисконсулт Стратиева е постъпило писмено становище с вх.№ 1053/13.05.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Адв.Д.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО

Производството е по реда на чл.59 ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от Е.К.Р.-А. с адрес: гр.П., ул.”....” бл...., против електронен фиш серия К № 3473316, издаден от ОД на МВР гр.Смолян, с който за нарушение по чл.21, ал.1 ЗДвП, на основание чл.189, ал.4, във вр. с чл.182, ал.1, т.4 от ЗДвП й е наложено административно наказание „глоба” в размер на 400 лева.

Адв.Д.: Поддържам изцяло жалбата. Оспорваме застъпеното становище от административнонаказващия орган. Във връзка с наведените обстоятелства и доказателства от административнонаказващия орган на първо място оспорваме изцяло, че Е.К.Р.-А.е управлявала това МПС, на това място, по това време. Считаме, че моторното превозно средство въобще не се е движило по това време на територията на гр.Чепеларе. Оспорваме изцяло направената снимка. Считаме същата за неясна и предвид факта, че същата представлява акт за установяване на административно нарушение по смисъла на електронния фиш, тоест, тя фиксира движещо се моторно превозно средство. Ние оспорваме, че това е автомобила, за който се говори в електронния фиш. На следващо място, считаме че неправилно наказващият орган преценява, че техническото средство, с което е засечено нарушението е терминирано, тоест минало през съответния ред и проверки. Оспорваме представените по административнонаказателната преписка документи в този смисъл. Видно е от самите документи, че валидността на това устройство е изтекло втори месец. Като с един вътрешен административен акт, който спорен нас противоречи на закона, директора на МВР казва, че това средство може да бъде използвано. На следващо място протокола, който е приложен към преписката също считаме за неотносим към спора, защото той касае друг номер средство за измерване. Основата на нашите възражения е, че това не е моторното превозно средство, като модел, като година на производство, което е интерпретирано в електронния фиш. Във връзка с тези твърдения ще представя няколко писмени доказателства. На първо място във връзка с твърдението, че Е.Р.-А. не е управлявала това моторно превозно средство, заявявам, че 8 дни по-късно е родила, тоест в момента на инкриминираното деяние не е била в състояние и не шофирала моторно превозно средство на дълги разстояния, за да може да се намира в района, в който е посочен в електронния фиш. Във връзка с нейното медицинско състояние в този отрязък от време, представям медицински доказателства. Представям доказателства във връзка с индивидуализацията на моторното превозно средство - копие от големия талон и от малкия талон на моторното превозно средство, собственост на фирмата, свидетелство за управление на МПС на Е.Р.; контролен талон, както и снимка на моторното превозно средство, която реално притежава фирмата. Снимката е само за това визуално съда да придобие, че доста се различават автомобилите. Имаме искане за разпит на свидетел, който водим във връзка с това, че автомобила същият ден не е излизал. Тя не е управлявала автомобила. Жалбата сме подали в лично качество, като физическо лице Р., а не от името на фирмата.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка, изпратени ведно с жалбата на Е.Р.А. по делото и да допусне един свидетел при режим на довеждане за жалбоподателката. Ще следва към материалите по делото да се приобщят и представените от жалбоподателя в днешно съдебно заседание  писмени доказателства, както и снимка на автомобила, с който се твърди, че е извършено нарушението. Следва да се задължи ОД на МВР гр.Смолян да представи снимка на автомобила с ясно изображение, от което по безспорен начин да се установява номера на автомобила на хартиен носител и на диск. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка, изпратени ведно с жалбата – писмо от РУ гр.Чепеларе с рег.№ 373000-1301/14.04.2020 г.; електронен фиш серия К № 3473316, издаден от ОД на МВР гр.Смолян; справка за издаден електронен фиш серия К № 3473316; известие за доставяне с дата на получаване 24.03.2020 г.; клип № 5694, TFR1-M № 617; приложение към преписка /1, клип № 5694, радар № 617; протокол за използване на автоматизирано техническо средство рег.№ 373р-4627 с дата на използване 15.03.2020 г.; снимка на АТСС и контролираният участък; удостоверение за одобрен тип средство за измерване №  10.02.4835 със срок на валидност 24.02.2020 г.;  писмо рег.№ 3286р-12416/12.03.2020 г. на Главна дирекция „Национална полиция”; протокол № 1-47-2020/29.01.2020 г. от проверка на мобилна система за видеоконтрол „TFR-1M”; заповед № 345з-766/30.09.2015 г. на директора на ОД МВР гр.Смолян; заповед № 345з-326/15.04.2016 г. на директора на ОД МВР гр.Смолян; справка за собственост на МПС с рег.№ РВ1437МА; както и представените в днешно съдебно заседание от жалбоподателя писмени доказателства – 1 брой снимка; свидетелство за регистрация на МПС – част I и част II; свидетелство за управление на МПС на Е.Р.; контролен талон № 4439783 от 07.01.2011 г.; болничен лист № Е 2019861…./15.05.2020 г., издаден от „Хигия 2 АГППМП” ООД; болничен лист № Е 2019861…./26.02.2020 г., издаден от ДКЦ VII  Пловдив ЕООД; болничен лист № Е 2020100/30.03.2020 г., издаден от УМБАЛ “Свети Героги” ЕАД гр.Пловдив.

ДОПУСКА един свидетел при режим на довеждане за жалбоподателя.

ЗАДЪЛЖАВА ОД на МВР гр.Смолян, в едноседмичен срок от получаване на съобщението, да представи видеоклип на автомобила, с който се твърди, че е извършено нарушението с ясно изображение, от което по безспорен начин да се установява номера на автомобила, както на хартиен носител, така и на оптичен носител – диск.

Сне се самоличността на свидетеля, както следва:

Б.В.А.  на ...години, българин...., с адрес: гр.П., ул.”.....” № ..., ет...., ап...., съпруг на жалбоподателката.

На свидетелят се разясниха правата му по чл.119 от НПК.

Свидетелят А.: Желая да свидетелствам.

На свидетеля се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същият обеща да говори истината.

Свидетелят А.: На 15.03.2020 г. автомобила, който управлява съпругата ми беше в гаража, последна кола, за да излезе трябваше да се преместят две коли. Сутринта, когато излязох да пия кафето колата беше последна. Не си спомням дали съм излизал от вкъщи, но дори и да изляза моята кола е първа, защото на мен най-често ми се налага да излизам. Съпругата ми беше бременна. Имаше корона вирус и поради тази причина избягвахме тя да излиза където и да било. Абсурд да сме идвали в гр.Чепеларе. Фирмата се занимава със счетоводство, с одит. Нямаме клиенти в гр.Чепеларе. Последно сме били в гр.Чепеларе преди 3 - 4 години. Разгледах снимките от клипа, но колата не е като нашата. Дори и да излизам някъде излизам с друг автомобил, не с този. Автомобилът, който управлява съпругата ми е марка „Мерцедес А 170”, 2006 г., бензин. Колата, която е на снимката, изобщо не е нашата. Отпред изглежда по съвсем различен начин.

Адв.Д.: Нямам други доказателствени искания.

Съдът счита, че делото не е изяснено от фактическа и правна страна, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 29.07.2020 г. от 11,30 часа, за която дата и час жалбоподателят уведомен лично в днешно съдебно заседание и чрез адв.Д.. Да се призове ответникът по жалбата ОД на МВР-Смолян и РП - гр.Смолян, ТО -гр. Чепеларе.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 10,20 часа.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: