Протокол от с.з. от 11.06.2020 г. по АНД 46/2020 г.

 

Жалбоподателят, редовно призован по бързите способи, не се явява. От негово име се явява адв.З., надлежно упълномощена.

Ответникът по жалбата Басейнова дирекция “Източнобеломарски район“ гр.П., редовно призован по бързите способи, се представлява от главен експерт Г., с юридическа правоспособност.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно призована по бързите способи, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явяват се свидетелите А.Н., Б.Х. и Е.М., редовно призовани по бързите способи. 

Адв.З.: Да се даде ход на делото.

Главен експерт Г.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и  затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на свидетелите, както следва:

А.К.Н. на .... години, ..... експерт в дирекция „Контрол” в Басейнова дирекция ИРМ – С., без родство и дела с жалбоподателя.

Б.С.Х. на .... години, ...... експерт, РИОСВ гр.С., без родство и дела с жалбоподателя.

Е.Г.М. на .... години,..... експерт в Басейнова дирекция гр.П., с изнесено работно място гр.С., без родство и дела с жалбоподателя.

На свидетелите се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същите обещаха да говорят истината.

Свидетелите бяха изведени от съдебната зала до разпита им.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО

Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от В.Г.Т. от гр.С., ул.”....” № .... срещу наказателно постановление № 32/19.03.2019 г., издадено от директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” гр.П., с което за нарушение по чл.46, ал.1, т.3, буква „б” от Закона за водите, на основание чл.200, ал.1, т.2, предложение първо от Закона за водите е наложена глоба в размер на 2000 (две хиляди лева).

Адв.З.: Поддържам жалбата. Няма да соча други доказателства.

Главен експерт Г.: Оспорвам жалбата. Нямам други доказателствени искания.

Свидетелката Н.:  По подаден сигнал от полицията до нас беше необходимо да отидем на проверка на 17.02.2020 г. на река З., където установихме, че се ползва воден обект за заустване на битово- фекални отпадъчни води в река З.. Няма изградено пречиствателно съоръжение за пречистване на отпадъчни води, като отпадъчните води, непочестени се заустват в река З.. Въпросният имот се установи, че е на В.Г.Т.. На проверката бяхме с колеги от полицията и с госпожа М.. В имота има къща и отпадъчните води от къщата се заустват в реката, които не са почистени. Всъщност не са вкарани в канализация. От имота, с една тръба отиват в реката. Къщата и имота са на брега на реката. Имотът се намира в ... на селото, .... къща в дясно. Не мога да кажа дали за собственика е било всъщност и технически невъзможно да вкара отходните води в канализацията на селото. Тази къща е изолирана. В близост нямаше други. На място съставихме констативен протокол, в който отразихме фактите, които констатирахме. От страна на кметството нямаше никой. Не стана въпрос дали е къща за гости. Собственикът Т. не беше по време на проверката. К., който отговаря за поддръжката ни съдейства. Бяхме заедно с двама полицаи. В момента на проверката установихме, че водовзема и зауства без разрешително. Не сме коментирали относно това има ли въобще техническа възможност отходните води да се включат в канализацията. Акта се състави в гр.Смолян на 09.03.2020 г. При съставянето на акта присъстваше господин Т.. Свидетели по акта бяха Б.Х. и Р.Ф.. Обяснихме на Т. за какво му се съставя акт. Предварително бяхме подготвили акта, но подписите бяха положени от всички пред него. Той го подписа и получи копие от него. Извършихме проверка на 17.02.2020 г. Не си спомням дали сме уведомили Т. да присъства на тази проверка. На место имаше отговорник, който ни допусна до имота. Собственик на имота е господин Т.. Не сме го уведомили в момента на проверката. В село З. не съм наясно дали има изградена канализация и ВиК система. От имота има тръба, която излиза директно в реката. В момента на проверката изтичаха водите от цялото домакинство в реката. Видяхме тръбата и как изтичат непречистените води в река З.. Тръбата беше много голяма. Целият имот е с бетонова ограда. Тръбата беше изнесена извън зида. На един метър се простираше тази тръба с диаметър 30 см. и от нея изтичаха всичките непречистени води от домакинството – мивки, тоалетни и т.н. Сградата е двуетажна къща. Пред нея има басейн. Единият басейн беше празен, а в другия имаше 20 бетонови прегради, в които се отглеждаха риба. Считам, че водите се заустват в реката, включително и от единия басейн, който функционираше като рибарник, а другия басейн беше празен. През цялото време К. ни съдействаше. Спрямо неговите познания сме направили констатациите и нашите наблюдения. Не си спомням дали миришеше. Бетонният зид - оградата е висока около 1 метър - 1,5 метра.

Свидетелката М.: Получихме сигнал от полицията в гр. Чепеларе и извършихме съвместна проверка, заедно с представител на къщата на 17.02.2020 г. По време на проверката констатирахме, че къщата, която е собственост на В.Т., ползва воден обект за заустване на битово-фекални отпадъчни води в река З. без изградено пречиствателно съоръжение. Няма издадено разрешително за ползване на воден обект от директора на Басейнова дирекция гр.П.. Впоследствие, директора на Басейнова дирекция гр.П., изпрати покана нарушителят да се яви на 09.03.2020 г. за съставяне на акт за установяване на административно нарушение по Закона за водите. Нямаше възражения по акта. Впоследствие, на база на издадения акт беше издадено наказателно постановление от директора на Басейнова дирекция гр.П.. С А.Н. извършихме проверката на 17.02.2020 г., заедно с двама полицаи от РУ гр.Чепеларе, както и представител на къщата – С., който е отговорник. Имотът представлява голяма къща. Има механа. Там имаше гости, които бяха на маса. Не мога да кажа дали е къща за гости или заведение. Нямам спомен на колко етажа е къщата. Тя е заградена с масивна бетонова ограда. Дворът е много голям. Там има рибарник и допълнителни постройки. Представиха нотариален акт и номер на имот, които сме упоменали в констативния протокол. Този нотариален акт ни го дадоха от полицията. Кухнята работеше и от нея битово-фекалните отпадъчни води без пречиствателно съоръжение отиваха в реката, а съгласно закона трябва да се пречистват отпадъчните води. Не може да се замърсява природата и екосистемите в реката. Това е сериозно замърсяване. Нямам спомен каква беше тръбата. Видяхме тръбата, от която изтичаше водата. С телефона колежката направи клип. От тръбата, директно в реката изтичаха битови-фекални, непречистени отпадъчни води. Не мога да кажа колко беше голяма тръбата. През самото имение минава река З.. Видяхме самото заустване. От къщата тръбата направо изхвърля битово-фекалните води в реката. Аз не съм свидетел при съставянето на акта. Присъствала съм при установяване на нарушението. В цяла България, където няма изградена канализация, всичко постъпва във водния обект без разрешително. Ние отидохме по сигнал.  В селото няма изградена ВиК система и канализация. Това нещо е проблем за цяла България. 

Свидетелят Х.: На 09.03.2020 г. се състави акт срещу господин Т.. Аз съм свидетел при съставянето на акта. Госпожа А.Н. го състави в сградата на РИОСВ Смолян. Т. дойде лично. Не помня кой от колегите беше другия свидетел. Колежката Н. обясни на Т. за какво нарушение се съставя акт. Връчи копие и той го подписа. Акта е съставен за това, че се зауства във воден обект без разрешително на битово-фекални води от жилищна сграда. Нарушението е извършено в с.З.. Т. не си спомням дали възрази.

Адв.З.: Нямам доказателствени искания.

Главен експерт Г.:  Нямам доказателствени искания.

Въпреки липсата на доказателствени искания от страните, доколкото в административнонаказателното производство важи служебното начало и съдът следи за компетентността на актосъставителя и издалия наказателното постановление, е необходимо да се задължи административнонаказващият орган, да представи заповед, от която да е видно дали А.Н. е компетентна да съставя актове за установяване на административни нарушения. Съгласно чл. 201, ал.1 от Закона за водите, актовете за установяване на нарушения по чл.200, ал.1, се съставят от длъжностни лица, оправомощени от министъра на околната среда и водите или от директорите на басейновите дирекции. В случая представената заповед № РД-03-248/11.07.2019 г., издадена от директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” не е упоменато името на А.Н.. Ще следва също така във връзка със зададените от адв.З. въпроси, да се изиска информация на Община Чепеларе налице ли са изградени ВиК система и канализация в с.З.. Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото, материалите по административнонаказателната преписка, изпратени ведно с жалбата от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” гр.П.. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото писмо от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” гр.П. с вх.№ 1026/07.05.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе; писмо изх.№ ПО-02-51(2)/01.04.2020 г. до В.Г.Т.; наказателно постановление № 32/19.03.2019 г., издадено от директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” гр.П.; известие за доставяне с дата на получаване 10.04.2020 г.; покана до В.Г.Т. с изх.№ ПО-02-51/21.02.2020 г.; известие за доставяне с дата на получаване от 26.02.2020 г.; акт за установяване на административно нарушение № 47/09.03.2020 г.; констативен протокол № См-54/17.02.2020 г.; заповед № РД-03-248/11.07.2019 г., издадена от директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район”; пощенски плик с пощенско клеймо от 05.05.2020 г.

ЗАДЪЛЖАВА административнонаказващият орган, да представи в срок до следващо съдебно заседание заповед, с която А.Н. е оправомощена да съставя актове по Закона за водите.

ЗАДЪЛЖАВА Община Чепеларе, да представи в 7-дневен срок от съобщението справка изградена ли е в село З. ВиК мрежа и канализация.

Съдът счита, че делото не е изяснено от фактическа и правна страна, затова

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 02.07.2020 г. от 11,00 часа, за която дата и час жалбоподателят уведомен в днешно съдебно заседание чрез адв.З.. Ответникът по жалбата Басейнова дирекция “Източнобеломорски район“ гр.П., уведомена в днешно съдебно заседание чрез главен експерт Г.. Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе да се счита редовно уведомена.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 11,40 часа.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: