Протокол от съдебно заседание от 04.06.2020 г. по АНД № 27/2020 г.

 

Жалбоподателят, редовно призован по бързите способи, не се явява и не изпраща представител в съдебно заседание.

Ответникът по жалбата Районно управление гр.Чепеларе, редовно и своевременно призован, не изпаща представител в съдебно заседание.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно призована по бързите способи, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явяват се свидетелите Е.Г. и Д.С., редовно и своевременно призовани.

Свидетелят В.П., редовно и своевременно призован, не се явява.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и  затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на свидетелите, както следва:

Е.Д.Г. на .... години, ....., с адрес: гр.А., ул.”.....” № ..., с настоящ адрес: с.Х., ул.”....” № ...., без родство и дела с жалбоподателя.

Д.А.С.  на ....  години, ....., .... в РУ гр.Чепеларе, без родство и дела с жалбоподателя.

На свидетелите се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същите обещаха да говорят истината.

Свидетелят С. се изведе от съдебната зала до разпита му.

Свидетелката Гайдаджиева: Знам за какво се води делото. На 30.12.2019 г. около 22 часа бях вкъщи в с.Х., като един съсед ми беше на гости. Излязох да го изпратя и когато светнах външната лампа, решихме да изпушим по една цигара. В отсрещния двор видяхме две момчета с качулки на главите и нещо тракаха. По принцип тази съседната къща е вила на едни хора от гр.П. и през зимата не е обитаема. Извиках на момчетата, след което те побягнаха. На нас със съседа ни стана интересно кой може да е и тръгнахме да видим. В момента на улицата нямаше никой. Отидохме долу до къщата, в двора, до пътническия знак имаше оставена една брадва. По-нагоре в двора имаше още една брадва. Решихме да се обадим на полицията и да ги уведомим, тъй като къщата не е обитавана е възможно да има обири. Докато чакахме полиция, се въртяхме около къщата. В един момент на горната улица до коша за боклук стоеше едно момче. Извикахме го и го попитахме как се казва. Не беше местен. Каза, че се казва К. и че е от гр.П., на .... години и че учи в ...... гимназия. Каза, че са наели с приятели къща за гости за Нова година в селото и е излязъл да се разходи. След проведения разговор момчето си тръгна.  Изчакахме да дойде патрула и дадохме обяснения на полицаите. Патрула бяха в състав С. и П.. Обяснихме за това момче. Помолиха ни да ги заведем до вилата, в която момчето каза , че са отседнали. Когато отидохме във вилата имаше доста голяма компания. Излязоха доста момчета. Това момче, което каза, че се казва К. също беше там. Полицаите разговаряха с тях, попитаха ги дали има  брадви във вилата. Едно момче тръгна да търси брадвите. В крайна сметка се оказа, че брадвите в патрулния автомобил, са брадви от тази вила. Докато аз бях с полицаите в наетата от компанията вила не чух никой да си призна, че някой от тях е ходил в съседната на моя дом вила и че е оставил там брадвите. Други момчета, не К. потвърдиха, че двете брадвите, които полицаите носеха, са именно брадвите, които са намерили и използвали във вилата. Предполагам, че звука, който чухме със съседа, когато излязохме от вкъщи, е бил от удар с брадвите по пътния знак, защото той беше завъртян. Освен това едната брадва беше до знака. Беше тъмно и не мога да твърдя или да разпозная двете момчета, които избягаха от съседния двор, че са именно момчетата от наетата вила. Когато видяхме момчето до кошовете, което се казва К. и го питахме какво прави там, той каза, че просто е излязъл да се разходи. Къщата, в която бяха настанени беше по-далеч от нашата улица. Съседът, който беше с мен тогава се казва П.В..

Свидетелят С.: Спомням си, че на 30.12.2019 г. получихме сигнал от дежурния ОДЧ, да отидем в с.Х., в близост до автогарата, където ще ни чакат две лица и ще ни обяснят какво се е случило. Мисля, че се касаеше за повреждане на пътен знак. На място ни чакаше свидетелката, която беше разпитана преди мен, с един по-възрастен мъж. Обясниха, че е имало две лица, които са се намирали в двора на съседна къща. В двора има поставен пътен знак. В самия имот е знака, до тротоара. Не си спомням вече какъв беше знака. Обясниха ни, че са удряли знака с брадви. Брадвите бяха до знака. Е. и П. ги бяха взели и ни ги предадоха. Знакът беше свален по-ниско от нормалното място. Не си спомням за следи. Най- вероятно е имало наранявания. Знакът беше завъртян настрани. Е. и П. са питали лицата, къде са отседнали и са отговорили, че са в една вила. Обясниха ни къде се намира вилата. Установихме, че във вилата бяха компания младежи около 15 – 20 лица. Дори повечето бяха непълнолетни. При разговор с тях, те признаха, че са били там и точно кои двама са били, но като имена не ги помня. Написах докладна записка, защото акта трябваше да го състави друг колега. В докладната, която изготвихме с колегата П., написахме иманата на момчето, което установихме, че е завъртяло знака. Снехме му обяснения. Впоследствие следваше да бъде направена преценка от друг колега дали да бъде съставен акт за нарушение. Е.Г. и другия човек чакаха пред наетата вила. Те просто ни заведоха до вилата и ни изчакаха отвън. Нормално е те да не са чули някой да си признае за деянието. Ние с колегата влязохме вътре във вилата.  Момчетата признаха, че брадвите, които носехме, са ги взели от вилата, в която са в момента. Не си спомням точно какво обясниха, защо са взели брадвите. Бяха под въздействието на алкохол.

На свидетеля се предяви докладна записка, изготвена от П. и С. на лист 10 от делото.

Свидетелят С.: Виждам от докладната, че сме записали, че К.Г. е извършител. Потвърждавам записаното в докладната. Момчето се извини. Не сме оказвали натиск.  Имаше и момичета. Момчето си призна и отидохме в патрулния автомобил. Приятелите му бяха там и  ако е имало нещо като натиск, щяха да реагират на момента.

Предвид обстоятелството, че в днешно съдебно заседание съдът извърши разпит на двама свидетели, счита, че не е необходимо делото да се отлага за разпит на свидетеля В.П. и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ЗАЛИЧАВА от списъка на лицата за призоваване свидетеля В.П.. 

Счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

Протоколът изготвен  в съдебно заседание.

Заседанието  закрито в 10:55 часа.

 

 

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                            СЕКРЕТАР: