Протоколно определение от 25.06.2020г. по НОХД № 57/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Съдът намира, че с представеното споразумение са уредени всички въпроси по чл.381, ал.5 НПК. За престъплението, за което е повдигнато обвинение по чл. чл.354а, ал.3, т.1 от НК се предвижда наказание  „лишаване от свобода” от една до шест години и „глоба” от две хиляди до десет хиляди лева. Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл.381, ал.2 НПК. Подсъдимият декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с последиците от споразумението, признава се за виновен, заявява, че доброволно е подписал споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено  и затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА, на основание чл.384, вр. чл. 382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 57/2020 г. по описа на Районен съд- Чепеларе между Д.И.С. – Районен прокурор в Районна прокуратура-гр.Смолян и адвокат Н.В.П. от Адвокатска колегия-гр.С. – защитник на подсъдимия  относно следното:

Подсъдимият по посоченото по-горе дело А.Р.И., роден на .... г. в гр.С., живущ в гр.Ч., ул.”....” № ...., ...., с ЕГН: ...., СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН, че е извършил престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК затова, че на 04.01.2020 г., около 23,30ч., до бензиностанция „Спринт“ в гр.Чепеларе, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, на път II-86 75+810км. в посока гр.Пловдив-гр.Чепеларе, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество – 39,148 нетни грама марихуана със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол /ТХК/ 11,8 тегловни % на стойност 234,88 лева,  поради което и на основание чл.354а, ал.3, т.1 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ПЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание „Лишаване от свобода” за изпитателен срок от ТРИ години.

На основание чл.55, ал.3 от НК, не се налага по-лекото наказание "глоба от две хиляди до десет хиляди лева", което законът предвижда наред с наказанието "лишаване от свобода".

На основание чл.59, ал.2 във вр. с ал.1 т.1 от НК се приспада  от наказанието „Лишаване от свобода за срок от пет месеца“ времето през което подсъдимият е бил задържан по реда на ЗМВР на  04.01.2020 г. със Заповед на РУ-Чепеларе, като един ден задържане са зачита за един ден лишаване от свобода.

ПОСТАНОВЯВА веществените доказателства : 1 бр. черна полиетиленова чанта, предадена в РС-Чепеларе  – да се унищожи като вещ без стойност.

На основание чл. 354а, ал.6 във вр. с чл.354а, ал.3, т.1 от НК предметът на престъплението  - 38,368 грама марихуана - остатък, изпратен за съхранение в ЦМУ-София се отнема в полза на държавата, като бъде унищожено след влизане в сила на настоящото споразумение.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимият А.Р.И. ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ОД на МВР гр.Смолян, направените разноски на досъдебното производство в размер на 192,00 лева /сто деветдесет и два лева/.

Деянието е извършено от подсъдимия с пряк умисъл, тъй като е съзнавал обществено-опасния му характер, предвиждал е неговите обществено-опасни последици и е искал тяхното настъпване.

От престъплението не са причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване и обезпечаване.

Съдът намира, че ще следва да бъде прекратено производство по  делото, поради постигнатото споразумение,  затова на основание чл.24, ал. 3 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 57/2020 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе, поради одобряване на внесеното споразумение.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 10:00 часа.

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                  

 

                                                        СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                                                               1………………….

 

                                                                               2………………….

 

 

                                                        СЕКРЕТАР:                                                                      

Съдът на основание чл.309, ал.4 НПК, съдът счита, че следва да отмени взетата спрямо подсъдимия А.Р.И. мярка за неотклонение „подписка”, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо подсъдимия А.Р.И..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.