Протоколно определение от 10.06.2020г. по НОХД №51/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

 

Съдът намира, че с представеното споразумение са уредени всички въпроси по чл.381, ал.5 НПК. За престъплението, за което е повдигнато обвинение по чл.343 б, ал.1 от НК се предвижда наказание „Лишаване от свобода” от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.  Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл.381, ал.2 НПК. Подсъдимият декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с последиците от споразумението, признава се за виновен, заявява, че доброволно е подписал споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено  и затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА, на основание чл.384, вр. чл. 382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 51/2020 г. по описа на Районен съд- Чепеларе между между  В.М.К. – прокурор в Районна прокуратура-гр.Смолян, Териториално отделение – Чепеларе и адвокат Н.В.П. от Адвокатска колегия-гр.Смолян – защитник на подсъдимия  относно следното:

Подсъдимият по посоченото по-горе дело К.С.Ч., с ЕГН: ...., от гр.Ч., общ.Чепеларе, обл.С., ул.“....“ № ...., СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН, че е извършил престъпление по чл.343б, ал.1 от НК затова, че на 18.11.2019 г., около 01,30ч., на ул.”В.Дечев”, пред дом № ....., в посока ул.”В.Дечев” към ул.”В.Гаджуров” в гр.Чепеларе, обл.Смолянска, е управлявал лек автомобил „Фолксваген Пасат”, с рег.№ ...., с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно: 2,51 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510+“, с фабр.№ ARSM-0125, поради което и на основание чл.343б, ал.1 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от СЕДЕМ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание „Лишаване от свобода” за изпитателен срок от ТРИ години.

На основание чл.59, ал.1, т.1 от НК от наказанието „Лишаване от свобода“ се ПРИСПАДА времето, през което подсъдимият К.С.Ч. е бил задържан по ЗМВР със Заповед за задържане на лице от 18.11.2019 г. по описа на РУ-Чепеларе, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

На основание чл.55, ал.3 от НК не се налага по-лекото наказание "глоба", което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода за извършено престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

На основание чл.343г, във вр. с чл.343б, ал.1, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК, К.С.Ч. се лишава от право да управлява моторно превозно средство за срок от ЕДНА ГОДИНА, като на основание чл.59, ал.4, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК се приспада времето, през което подсъдимият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право със Заповед за ППАМ № 19-0373-000146/18.11.2019 г. по описа на РУ-Чепеларе.

Деянието е извършено от подсъдимия с пряк умисъл, тъй като е съзнавал обществено-опасния му характер, предвиждал е неговите обществено-опасни последици и е искал тяхното настъпване.

Имуществени вреди от престъплението не са причинени.

Разноски не са направени.

Съдът намира, че ще следва да бъде прекратено производство по  делото, поради постигнатото споразумение,  затова на основание чл.24, ал. 3 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 51/2020 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе, поради одобряване на внесеното споразумение.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 12:00 часа.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                                   СЕКРЕТАР:                                                                      

Съдът на основание чл.309, ал.4 НПК, съдът счита, че следва да отмени взетата спрямо подсъдимия К.С.Ч. мярка за неотклонение „подписка”, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо подсъдимия К.С.Ч. .

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.