Протоколно определение от 01.06.2020г. по гр.д. № 41/2019г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Съдът счита, че представената по делото спогодба не противоречи на закона и морала, че с нея напълно се уреждат спорните въпроси по делото и неговия предмет, поради което и на основание чл. 234 ГПК следва да бъда одобрена. На основание чл.78, ал.9 от ГПК, следва половината от внесената държавна такса за образуване на делото в размер на 12,50 лв. да се върне на ищците, поради което съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключената между страните по делото спогодба, както следва: Настоящата спогодба се подписа между страните по гр.д.№41/2019г. по описа на Районен съд – гр.Чепеларе, а именно между:

1. Н.С.Ч., с ЕГН:...., с постоянен адрес: гр.Ч., ул.”....” № ....;

2.Д.П.Ц. с ЕГН:....., с постоянен адрес: гр.С., ул.“.....“№ ..., вх.“....“, ет...., ап.....;

3.Р.П.А., с ЕГН:....., с постоянен адрес: гр.Ч., ул.”....” №....;

наричани за краткост ПЪРВА СТРАНА, в качеството им на ищци по гр.д. №41/2019 г. по описа на ЧлРС за 2019 г.

и

4.С.С.К., с ЕГН:...., с пост.адр: гр.Ч., ул.“....“ № ...;

5.Е.М.Б., с ЕГН:...., с наст.адр.: гр.Ч., ул.“....“ № ....;

6. С.М.К. с ЕГН: ...., с пост.адр: гр.Ч., ул.“....“ № ...., наричани за краткост- ВТОРА СТРАНА, в качеството им на ответници по гр.д. №41/2019 г. по описа на ЧлРС за 2019 г.

С оглед направените извънсъдебни изявления и от двете страни, с нарочни за това Заявления на 13.09.2019 г., дали основание за спиране на съдебното производство по гр.д.№41/2019 г. по описа на ЧлРС, относно полагане на усилия за приключване на съдебния спор със споразумение СЕ ПОДПИСА НАСТОЯЩОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ОТНОСНО СЛЕДНОТО:

 

РАЗДЕЛ I

ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА

 

Чл.1. Разпределяне правото на реално ползване на незастроената част от следния поземлен имот, който се намира на административен адрес: обл.С., общ.Ч.е, гр.Ч.е 4850, ул.“....“ № .... , а именно: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор № 80371.241....., по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Ч., одобрени със Заповед № РД-18-57/28.08.2006 год. на ИД на АГКК-гр.София, целият с площ по кадастрална карта от 576 кв.м., а съгласно геодезическо заснемане- с площ от 579 кв.м. /разликата в площта е в границите на допустимите стойности/, с трайно предназначение на територията: Урбанизирана, с начин на трайно ползване: Ниско застрояване /до 10м./, за който поземлен имот е отреден УПИ ....., в кв..... по ПУП на гр.Чепеларе от 1978 г., при граници: имоти с №80371.241....., 80371.241....., 80371.241....., 80371.241..... и 80371.241......

 

РАЗДЕЛ II

ПРАВА НА СОБСТВЕНОСТ НА СТРАНИТЕ

 

Чл.2 /1/ Съгласно Нот.акт № 53, т.1, д.№ 141/08.07.1969 год. по описа на СВ при ЧлРС, Н.С.Ч., с ЕГН: ...., с постоянен адрес: гр.Ч., ул.”....” № ...., Д.П.Ц. с ЕГН: ....., с постоянен адрес: гр.С., ул.“.....“№ ..., вх.“...“, ет...., ап. ... и Р.П.А., с ЕГН: ....., с постоянен адрес: гр.Ч., ул.”....” № .... са собственици общо на 1/2 ид.ч. /една втора идеална част/ от имота, предмет на този договор.

/2/ Съгласно Нот.акт №68, т.1, д.№133/26.05.1971 год., по описа на СВ при ЧлРС и Нот.акт №86, т.1, д.№303/29.12.1972 год. по описа на СВ при ЧлРС С.С.К., с ЕГН:...., с пост.адр: гр.Ч., ул.“....“ № ..., Е.М.Б., с ЕГН:...., с наст.адр.: гр.Ч., ул.“....“ № ... и С.М.К. с ЕГН: ...., с пост.адр: гр.Ч., ул.“....“ № ..., са собственици общо на 1/2 ид.ч. /една втора идеална част/ от имота, предмет на този договор.

   

РАЗДЕЛ III

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РЕАЛНО ПОЛЗВАНЕ

 

Чл.3. Разпределението на правото на реално ползване в настоящото, се извършва на база геодезическото заснемане на имот идентификатор №80371.241....., с площ от 579 кв.м.

Чл.4. Н.С.Ч., с ЕГН: ...., с постоянен адрес: гр.Ч., ул.”....” № ...., Д.П.Ц. с ЕГН: ....., с постоянен адрес: гр.С., ул.“.....“ № ...., вх.“....“, ет. ....., ап...... и Р.П.А., с ЕГН:....., с постоянен адрес: гр.Ч., ул.”....” № .... ще използват заедно незастроената част от поземлен имот с идентификатор № 80371.241....., отразена на Скица-проект „Вариант 1“ от заключението на вещото лице инж.М.М.Т. по делото, като ДЯЛ I, както следва:

повдигнатата в ЖЪЛТ цвят незастроена част от имота, предмет на настоящото, която е с площ от 148.5 кв.м.

Чл.5. С.С.К., с ЕГН:...., с пост.адр: гр.Ч., ул.“....“ № ...., Е.М.Б., с ЕГН: ...., с наст.адр.: гр.Ч., ул.“....“ № .... и С.М.К. с ЕГН: ...., с пост.адр: гр.Ч., ул.“....“ №...., ще използват заедно незастроената част от поземлен имот с идентификатор № 80371.241....., отразена на Скица-проект „Вариант 1“ от заключението на вещото лице инж.М.Т. по делото, като ДЯЛ II, както следва:

повдигнатата в СИН цвят незастроена част от имота, предмет на настоящото, която е с площ от 138.5 кв.м.

Чл.6. ПЪРВАТА И ВТОРАТА СТРАНА ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ СЪВМЕСТНО оцветената в ЗЕЛЕН цвят на скицата част от имота, с площ от 28 кв.м., която представлява общ подход към частите от имота, разпределени за ползване на всяка една страна.

Скица-проект „Вариант 1“ от заключението на вещото лице инж.М.Т. по гр.д.№41/2019 г. по описа на ЧлРС представлява неразделна част от това Споразумение.

 

РАЗДЕЛ IV

УСЛОВИЯ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ПРАВОТО НА РЕАЛНО ПОЛЗВАНЕ

 

Чл.7 /1/ Описаното в чл.4 от настоящото споразумение право на реално ползване, включва: правото на лицата, в полза на които е разпределено, да ползват, съобразно предназначението му, поддържат, обработват и се грижат за имота, поставен в техен дял за ползване, да засаждат имота със земеделски култури и прибират реколтата от същите, както и да ограждат имота с лека дървена ограда с височина до един метър.

/2/ Описаното в чл.5 от настоящото споразумение право на реално ползване, включва: правото на лицата, в полза на които е разпределено, да ползват, съобразно предназначението му, поддържат, обработват и се грижат за имота, поставен в техен дял за ползване, да засаждат имота със земеделски култури и прибират реколтата от същите, както и да ограждат имота с лека дървена ограда с височина до един метър.

/3/ Правото на реално ползване на съсобствения имот, предмет на настоящото, ще се упражнява от лицата, в ползва на които е разпределено с настоящото, без същите да създават умишлено пречки от каквото и да било естество едни на други при реализацията на правото си.

/4/ При неизпълнение на поетото в предходната алинея задължение, изправната страна има право да реализира и защити правата си по предвидения в ГПК и специалните Закони, съдебен ред.

Чл.8 /1/ В случай, че за обработването, засаждането, събирането на реколтата, поддръжката, ограждането, и въобще за използването на имота според предназначението му, Н.С.Ч., Д.П.Ц. и Р.П.А., имат нужда от съдействие от трето за този договор лице, /с изключение на членовете на домакинството им/, то на това трето лице, достъпа ще бъде разрешен от ВТОРАТА СТРАНА, САМО в присъствието на представител на ПЪРВАТА СТРАНА.

/2/ В случай, че Н.С.Ч., Д.П.Ц. и Р.П.А., отдават под наем на трето лице имота, поставен в техен дял за ползване, се задължават да уведомят устно или писмено С.С.К., Е.М.Б., или С.М.К. преди предприемане на правни и/или фактически действия в тази насока.

Чл.9 /1/ Всяка от страните по Договора, се задължава да почисти отпадъците, нечистотиите или калта, в поставения за общо ползване имот /описан в чл.6/ , които са останали след упражненото от нея право на ползване описано в Чл.4 и Чл. 5 от настоящото.

/2/ Всяка от страните по Договора, декларира, че при упражняване на правото си на ползване описано, съответно в Чл.4 и Чл.5 от настоящото, НЯМА да влиза в саморазправа с някой от представителите на другата страна, съответно с членове от тяхното домакинство, както и декларира, че няма да отправя обидни думи, клевети, клетви по отношение на другата страна и/или по отношение членовете от нейното домакинство.

Чл.10. Страните заявяваме искането си производството по гр.д.№ 41/2019г. по описа на Районен съд – гр.Чепеларе да бъде прекратено поради постигнатата от нас спогодба изразена горе, като заявяваме, че разноските остават в тежест на всяка от нас така както сме ги направили.

Съдът счита, че следва да прекрати производството по делото, предвид одобряване на сключената спогодба между страните. С оглед горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№ 41/2019 г. по описа на РС гр.Чепеларе, поради сключване на спогодба от страните.

На основание чл.78, ал.9 от ГПК ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ половината от внесената държавна такса за образуване на делото, на ищците в размер на 12,50 лв.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО, с което съда прекратява производството по делото подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от днешно съдебно заседание пред Окръжен съд гр.Смолян.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 11:15 часа.