Решение № 50/28.05.2020г. по гр.д. № 55/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД на основание чл. 50 от СК гражданския брак, сключен между М.В.А. с ЕГН: ....., с адрес: гр.Ч., ул."....." № ... и Н.И.А. с ЕГН:...., с адрес: гр.Ч., ул."....." №...., с Акт за граждански брак №.../...г, съставен в Община Чепеларе, поради сериозно и непоколебимо взаимно съгласие на съпрузите.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.В.А. и Н.И.А. споразумение относно последиците от развода, със следното съдържание:

1.Страните се съгласяват бракът им, сключен на 17.05.1992г., за което обстоятелство е съставен Акт за сключен граждански брак №.../.... г., съставен в гр.Чепеларе. да бъде прекратен по взаимно съгласие, което е сериозно, непоколебимо, категорично и неотменимо.

2. Декларират, че от брака си нямат ненавършили пълнолетие деца.

3. Придобитото по време на брака, в режим на СИО, Моторно превозно средство- вид: лек автомобил седан, марка: "Мазда", модел: „626", с държавен регистрационен номер ...., рама №..., двигател №..., цвят: кафяв металик, с последна регистрация: 29.10.2008 год. остава в изключителна собственост на Н.И.А. с ЕГН:.....

Застрахователната стойност на автомобила е в размер на 1200.00 лв. / хиляда и двеста лева/, съгласно Удостоверение с изх.№83052/21.04.2020 год., изд. от ЗАД „ДаллБогг: Живот и Здраве".

М.В.А. получава парично уравнение на дела си в описания по-горе лек автомобил, в размер на 600.00лв. /шестстотин лева/, платимо по следния начин:

-300.00лв. /триста лева/- платени в брой от Н.И.А. в деня на подписване на това споразумение, което в тази си част служи и като разписка за реално платената, съответно за получената сума.

-300.00лв. /триста лева/- до 20.06.2020г. платими от Н.И.А. по банкова сметка на М.В.А. в „Банка ДСК"ЕАД с IBAN:ВG.......;

4. Движимите вещи /отделно от посочените в т.3 от настоящото споразумение/, са поделени извънсъдебно, преди подписване на настоящото споразумение, като съпрузите нямат и няма да имат каквито и да било имуществени и/или неимуществени претенции във връзка с този въпрос след прекратяване на брака.

5. Страните приемат, че други имуществени отношения, възникнали между тях по време на сключения граждански брак, с изключение на посочените в т.3 и т.4 от настоящото, не са предмет на споразумението и не се уреждат с него.

6. М.В.А. и Н.И.А. заявяват, че не са придобивали със съвместен принос парични влогове и всеки от двамата може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр, както и че нямат претенции един към друг, относно: участия в търговски дружества, в предприятия на еднолични търговци, издръжка един към друг, тъй като са в трудоспособна възраст, както нямат претенции по отношение на паричните авоари в личните си банкови сметки на които всеки един от молителите е титуляр.

7. Предоставените по време на брака кредит/и, на името на който и един от съпрузите да е , остават в задължение на съответния кредитополучател по него/тях, и ще се заплащат изцяло от и за сметка на лицето, което го е усвоило.

8. След прекратяването на брака, с влязло в сила съдебно решение, страните по настоящото- М.В.А. и Н.И.А. заявяват, че нямат претенции за издръжка един към друг и че такава- няма да си дължат.

9. След прекратяване на брака, М.В.А. ще носи предбрачното си фамилно име-Д. и за в бъдеще ще се именува М.В.Д..

10. Молителите заявяват и декларират, че към датата на подписване на настоящото споразумение не съществуват задължения, поети от един и/или от двамата съпрузи, и/или възникнали на името на един и/или двамата съпрузи на договорно или друго основание, и представляващи задължения за задоволяване на нужди на семейството по смисъла на чл. 32, ал.2 от Семейния кодекс.

11. Молителите изрично заявяват и се съгласяват, че всяко друго задължение, различно от задълженията по предходната точка, възникнало от договорно и/или друго основание с титуляр единия от съпрузите, което не е погасено към датата на подписване на настоящото споразумение, се поема изцяло и напълно до окончателното му и (плащане /главница, лихви, неустойки и разноски/ от същият съпруг-титуляр.

12. Разноските по делото се поемат от двамата молители по равно.

ОСЪЖДА М.В.Д. да заплати по сметка на Чепеларския районен съд в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса в размер на 20,00 лв. на осн.чл.6 т.3 от ТДТССГПК и държавна такса в размер на 12,00 лв. на осн.чл.7 т.1 от ТДТССГПК.

ОСЪЖДА Н.И.А. да заплати по сметка на Чепеларския районен съд в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса в размер на 20,00 лв. на осн.чл.6 т.3 от ТДТССГПК и държавна такса в размер на 12,00 лв. на осн.чл.7 т.1 от ТДТССГПК.

Решението не подлежи на обжалване, съгласно чл. 330, ал. 5 от ГПК.