Определение № 54/07.04.2020 г. по ЧНД №38/2020 г.

 

Съдия-докладчик: Славка Кабасанова

 

Производството е по реда на  чл.243, ал.6 от НПК.

Образувано е по жалба на „........." ЕИК ........., със седалище и адрес на управление: гр. С., ул. „" № , представлявано от Б.А.-управител, срещу постановление на РП гр.Смолян – ТО гр.Чепеларе от 20.01.2020г. за прекратяване на досъдебно производство № 118/2018г. по описа на ОД на МВР-Смолян, водено срещу Г.А.П. ЕГН: ......, от гр.Е., за престъпление по чл.316, предложение първо във вр. с чл.308, ал.1 НК. В жалбата са изложени съображения за незаконосъобразност на постановлението и се иска то да бъде отменено.

След като се запозна с материалите приложени по досъдебно производство №118/2018 г. по описа на ОД на МВР-Смолян и жалбата, съдът намира за установено следното:

Право да подадат жалба срещу постановлението за прекратяване на наказателното производство имат единствено и само обвиняемия, неговия защитник, пострадалия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице- на  чл. 243, ал.4 от НПК.

След като се запозна с материалите по делото, съдът счита, че жалбата е процесуално недопустима, тъй като „........." С. не е активно легитимирано да обжалва постановлението на прокурора.

Видно от материалите по ДП  №118/2018г. по описа на РУ гр.Чепеларе, наказателното производство образувано за престъпление по чл.316 във вр. с чл.310, ал.1 във вр. с чл.309, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК. Впоследствие с постановление от 02.09.2019 г. Г.А.П. ЕГН: ......, от гр.Е., е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл.316 във вр. с чл.308, ал.1 от НК за това, че през месец ноември 2015 г. в к.к.Пампорово, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, в административна сграда, предоставена за управление на „........."/..../ -гр.С., пред Т.В.В., на длъжност лесоинженер - специалност „Ловно стопанство" в .... –С., съзнателно се е ползвал от неистински официален документ - Банкова гаранция за сключване на договор с изх.№ IABG8428-..../17.11.2015 г., на която е придаден вид, че е издадена от „...."АД, клон К., в размер на 105289,23 лева в полза на .... – С., с наредител „...." ЕООД-гр.С., с ЕИК: ...., за да докаже, че банката поема неотменимо и безусловно задължение да заплати сумата от 105289,23 лева в срок от 3 работни дни след получаване на писмено искане, като от него за самото съставяне не може да му бъде търсена наказателна отговорност.

Посоченото престъпление е поместено в глава ІХ от Особената част на НК "Документни престъпления". Същото е формално, на просто извършване и не включва в състава си съставомерни вреди - било то имуществени или неимуществени, респективно не е налице пострадало лице или ощетено юридическо лице с право на обжалване. Поради това, съдът счита, че жалбоподателят „........." С., макар да е сезирал компетентните органи и е инициирал образуване на горепосоченото ДП, не е легитимиран да обжалва постановлението за прекратяване на наказателното производство, доколкото не е сред кръга от лица, визирани в разпоредбата на  чл. 243, ал.4 от НПК, на които законодателят е предоставил право на жалба при този род престъпления. Такава е и константната практика на ВКС.

Наличието на процесуална недопустимост на жалбата е пречка за произнасянето на съда по обосноваността и законосъобразността на прокурорския акт. При липсата на надлежно сезиране съдът не би могъл да упражни правомощията си.

За пълнота следва да се изложи, че за гарантиране интересите на правоприлагането в сходни случаи е налице разпоредбата на  чл. 243, ал.10 от НПК, предоставяща възможност постановлението за прекратяване на наказателното производство да бъде предмет на служебна проверка от прокурор от по-горестоящата прокуратура.

Предвид гореизложеното, съдът счита, че  жалбата следва да бъде оставена без разглеждане, а настоящото производство -  да бъде прекратено, поради което

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  жалбата на „........." ЕИК ........., със седалище и адрес на управление: гр. С., ул. „...." № ..., представлявано от Б.А.-управител, срещу постановление на РП гр.Смолян–ТО гр.Чепеларе от 20.01.2020г. за прекратяване на ДП № 118/2018г. по описа на ОД на МВР-Смолян, водено срещу Г.А.П. ЕГН: ......, от гр.Е. за престъпление по чл.316 във вр. с чл.308, ал.1 от НК.

ПРЕКРАТЯВА производството по ЧНД №38 по описа на Чепеларски районен съд за 2020 година.

Определението подлежи на обжалване или протест в 7- дневен срок от съобщаването на страните пред ОС – гр.Смолян.